Σε τελική ευθεία φαίνεται να οδηγείται το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το χαλούμι, το οποίο ενώ κατακυρώθηκε ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κύπρο αναζωπυρώθηκε η διαφωνία των ποσοστώσεων αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Retail, την ερχόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, θα έχει συνάντηση με όλους τους οργανωμένους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλουμιού και ευελπιστεί, ότι όλες οι πλευρές θα συναινέσουν στις τελικές του προτάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συμβουλευτεί την Νομική Υπηρεσία του κράτους και δεν αποκλείει το γεγονός να κινηθεί νομικά κατά των τυροκομείων που δεν προχωρούν στην παραγωγή χαλουμιού με τα πρότυπα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης αλλά συνεχίζουν να παράγουν χαλούμι με βάση το εμπορικό σήμα. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη και με δεδομένο τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες, η παραγωγή του χαλουμιού ΠΟΠ θα παγώσει και ίσως απειληθεί ακόμη και η βιωσιμότητα του προϊόντος. Σε δηλώσεις του στο Retail, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων (ΟΠΑ), Σωτήρης Καδής, ξεκαθάρισε ότι η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος θα πρέπει να ανέρχεται στο 51% και πρόσθεσε ότι εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν κλείσει το ζήτημα του χαλουμιού, θα εξεταστεί από τον κλάδο η λήψη νομικών μέτρων.