Build
Βερολίνο: Το αεροδρόμιο Τέγκελ μετατρέπεται σε «πράσινη» γειτονιά - Τι περιλαμβάνεται στον καινοτόμο σχεδιασμό
Βερολίνο: Το αεροδρόμιο Τέγκελ μετατρέπεται σε «πράσινη» γειτονιά - Τι περιλαμβάνεται στον καινοτόμο σχεδιασμό
Σε μια φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά, προσανατολισμένη στην κατοικία και στην έρευνα, μετατρέπεται το πρώην αεροδρόμιο Τέγκελ στο Βερολίνο.

Υπολογίζεται πως στη Schumacher Quartier θα μπορούν να διαμείνουν 10.000 κάτοικοι σε 5.000 διαμερίσματα, ενώ θα κατασκευαστούν εστιατόρια, σχολεία και χώροι πρασίνου. 
Παράλληλα, θα φιλοξενηθεί ένα ερευνητικό κέντρο. 
Ανάμεσα στις καινοτομίες, βρόχινο νερό θα συλλέγεται στην οροφή του και είτε θα αποθηκεύεται, είτε θα αξιοποιείται ως μέσο «φυσικού κλιματισμού». 
Πέρα από τις 1.000 επιχειρήσεις, θα δημιουργηθεί και φοιτητική εστία, ενώ έμφαση δόθηκε στις μετακινήσεις με τα πόδια ή ποδήλατο.
Στο μεγάλο αστικό πάρκο, που θα αναπτυχθεί στις εκτάσεις του πρώην αεροδρομίου, θα φιλοξενηθούν περίπου 14 είδη ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο. 


Το Τέγκελ κατασκευάστηκε στην «καρδιά» του Ψυχρού Πολέμου και έκλεισε οριστικά πέρυσι.
Η τελευταία πτήση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020. 
«Χρειάζονταν 20 λεπτά για να φθάσεις με το αυτοκίνητο από το κέντρο του Βερολίνου, μετά από 20 μέτρα βρισκόσουν από την είσοδο στο γκισέ παράδοσης αποσκευών και από την αίθουσα μέχρι το αεροπλάνο η απόσταση ήταν μόλις 15 μέτρα», είχε δηλώσει στην DW ο αρχιτέκτονάς του, Μάινχαρντ φον Γκέρκαμ.
Το 2019 εξυπηρέτησε περίπου 25 εκ. επιβάτες.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023 και τα πρώτα έργα θα έχουν παραδοθεί εντός τετραετίας.

ΠΗΓΗ: Build Ελλάδος
 

  • Βερολίνο
  • Τέγκελ
  • πρώην αεροδρόμιο
  • "πράσινη" γειτονιά