Economy
ΕΚΤ: Δεύτερη αύξηση επιτοκίων σε 1,5 μήνα - Τι βλέπουν οι αναλυτές
ΕΚΤ: Δεύτερη αύξηση επιτοκίων σε 1,5 μήνα - Τι βλέπουν οι αναλυτές
Συνέχιση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τις αρχές του 2023, βλέπουν αναλυτές, στον απόηχο της χθεσινής νέας αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, της υψηλότερης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Ο Κονσταντίν Βέιτ, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, PIMCΟ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα στοχεύσει να φέρει τα επιτόκια της σε ουδέτερη περιοχή και ως εκ τούτου αναμένει πρόσθετες αυξήσεις στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.
«Αναμένουμε μια μετάβαση προς αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον επόμενο χρόνο, καθώς ο κύκλος αυξήσεων μετατίθεται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην νομισματική σύσφιξη».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμάιντινγκ, χαρακτήρισε την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ως μια τολμηρή κίνηση, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της σημαντικά κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.
Ωστόσο, ο κ. Σμάιτινγκ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, κάτι που δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. 
«Είναι πιθανόν, όταν αντιληφθεί το βάθος της ύφεσης, που αναμένουμε να εκτυλιχθεί, η ΕΚΤ να τερματίσει τις αυξήσεις σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023». 
Και ο Σμάιντιγκ διαβλέπει τουλάχιστον δύο επιπλέον αυξήσεις από την ΕΚΤ.

Δεύτερη αύξηση επιτοκίων σε 1,5 μήνα
Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% από τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ.
Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουλίου, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από σχεδόν 11 χρόνια κατά 50 μονάδες βάσης.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024.
Επίσης, αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Συνεχίζουν οι επανεπενδύσεις των προγραμμάτων APP και PEPP

Εξάλλου, το ΔΣ της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία άρχισε να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση συνθηκών άφθονης ρευστότητας και της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα έκτακτο πρόγραμμα αγορών πανδημίας (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει η ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΕΚΤ
  • αύξηση
  • επιτόκια
  • συνέχιση
  • αναλυτές