Build
Προτεραιότητα για τους καταναλωτές η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους
Παγκόσμια μελέτη της Schneider Electric
Προτεραιότητα για τους καταναλωτές η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους
Ως κύρια προτεραιότητά τους θέτουν οι σημερινοί καταναλωτές την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, θέλοντας να ακολουθούν βιώσιμους τρόπους ζωής, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη της Schneider Electric.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τεχνολογία για έξυπνες κατοικίες θα βοηθήσει να γίνει το σπίτι τους πιο βιώσιμο, ενώ πάνω από τους μισούς (54%) αναμένουν ότι η επόμενή τους κατοικία θα είναι εξοπλισμένη με έξυπνες οικιακές συσκευές, σημειώνοντας έτσι αύξηση 13% σε σχέση με προηγούμενη έρευνα (2020).
Επίσης, πάνω από τους μισούς (55%) θεωρούν σημαντική την αλλαγή στις κατοικίες τους, ώστε να παράγουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ωστόσο λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) πιστεύουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στην πραγματικότητα. Πάντως, 9 στους 10 καταναλωτές θεωρούν άμεσα συνδεδεμένη την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του κόστους στους λογαριασμούς ενέργειας, και ταυτόχρονα περισσότεροι από τους μισούς εναποθέτουν το βάρος της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή στην ατομική ευθύνη, αντί στις επιχειρήσεις ή στις τοπικές κυβερνήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι ο έξυπνος φωτισμός και οι έξυπνοι θερμοστάτες κατάφεραν να είναι πλέον στις τρεις έξυπνες συσκευές, που αγοράζουν πιο πολύ οι καταναλωτές, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας αποτελεί ότι οι υπάρχοντες κάτοχοι έξυπνων οικιακών συσκευών, που πιθανότατα έχουν ήδη δει τα οφέλη της έξυπνης τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους, είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό τους επόμενους 12 μήνες για την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας τους: 2.613 ευρώ, έναντι 1.079 ευρώ για όσους δεν είναι κάτοχοι έξυπνων συσκευών.
Είναι επομένως φανερό ότι, σε συνδυασμό με το ήδη αυξανόμενο κόστος ζωής, η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους είναι οι θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις, που προτρέπουν τους καταναλωτές να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε έξυπνες βιώσιμες λύσεις.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των καταναλωτών, σχετικά με το πως μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι τους και ότι η smart home τεχνολογία μπορεί να τους βοηθήσει να είναι πιο αποτελεσματικοί. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση πριν να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο YiFu Qi, Executive Vice-President του Global Home και Distribution στη Schneider Electric.

ΠΗΓΗ: Build Ελλάδος
 

  • ενεργειακή απόδοση
  • κατοικίες
  • καταναλωτές
  • έξυπνες συσκευές
  • έρευνα
  • Schneider Electric