Business Tech
Ποιες εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του cloud computing
Οι Ευρωπαίοι πάροχοι cloud αναπτύσσονται αλλά εξακολουθούν να χάνουν μερίδιο αγοράς
Ποιες εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του cloud computing
Σύμφωνα με στοιχεία της Synergy, η ευρωπαϊκή αγορά cloud είναι πλέον πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις αρχές του 2017, με την αξία της να διαμορφώνεται στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Την ίδια περίοδο, οι ευρωπαίοι πάροχοι cloud αύξησαν τα έσοδά τους κατά 167%, αλλά το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 27% σε 13%, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξής τους υστερούσε αρκετά σε σχέση με τη συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς.
Τρεις είναι οι εταιρείες που κυριαρχούν στον χώρο του cloud computing, έχοντας ενισχύσει τη δυναμική τους μέσα στην πανδημία και δείχνοντας πως βρίσκονται σε θέση να ισχυροποιήσουν, ακόμη περισσότερο, τα μερίδια τους στην αγορά.
Πρόκειται για την Google, την Amazon και την Microsoft.
Αυτοί οι τρεις κορυφαίοι παγκόσμιοι πάροχοι cloud αντιπροσωπεύουν πλέον το 72% της αγοράς και το μερίδιό τους συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά.
Sap και Deutsche Telecom ηγούνται της ευρωπαϊκής αγοράς cloud.
Ακολουθούν οι OVHcloud, Telecom Italia, Orange και μια μακρά λίστα εθνικών και περιφερειακών παικτών.
Το υπόλοιπο της ευρωπαϊκής αγοράς καλύπτεται από μικρότερους παρόχους cloud, προερχόμενους από ΗΠΑ και Ασία, οι οποίοι χάνουν σταθερά τα  μερίδιά τους.
Τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, τα έσοδα στην Ευρώπη από τις υπηρεσίες υποδομής cloud (συμπεριλαμβανομένων των IaaS, PaaS και φιλοξενούμενων ιδιωτικών υπηρεσιών cloud) ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 27 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε σχέση με τα τέσσερα προηγούμενα τρίμηνα.
Οι υπηρεσίες IaaS και PaaS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της αγοράς και επίσης αναπτύσσονται ταχύτερα από το μικρότερο τμήμα ιδιωτικού cloud, που φιλοξενείται ή διαχειρίζεται.
Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης παρατηρούνται σε PaaS, IoT και υπηρεσίες ανάλυσης.
«Καθώς οι πάροχοι cloud από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να επενδύουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε τρίμηνο στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εταιρεία να ανατρέψει την πρωτοκαθεδρία τους. Συνεπώς, οι ευρωπαίοι πάροχοι cloud εξυπηρετούν, ως επί το πλείστον, τοπικές ανάγκες, ενίοτε σε συνεργασία με τους μεγάλους παρόχους από τις ΗΠΑ. Μερικοί από αυτούς τους ευρωπαίους παρόχους cloud θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά είναι απίθανο να διευρύνουν σημαντικά το μερίδιο τους», σημειώνουν αναλυτές της Synergy.

ΠΗΓΗ: NetFax Ελλάδος
 

  • cloud computing
  • παγκόσμια αγορά
  • εταιρείες
  • κορυφαίοι πάροχοι
  • στοιχεία
  • Synergy