Business Tech
H Amazon κάνει τη Νάξο smart island
H Amazon κάνει τη Νάξο smart island
Στη γραμμή της εκκίνησης αναμένεται να μπει - και επισήμως- το project «Naxos Smart Island», που θα υλοποιήσει η Amazon.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η εταιρεία, παρουσία πολιτικών παραγόντων της χώρας, θα αποβιβαστεί στη Νάξο, προκειμένου να παρουσιάσει την υλοποίηση μιας ιδέας, που πρότεινε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον βασικό μέτοχο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, κατά τη συνάντησή τους στην Αντίπαρο το καλοκαίρι του 2021.
Η ιδέα αυτή δεν είναι άλλη από το να μετατρέψει η Amazon ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί της χώρας σε «έξυπνο» νησί.
Το σχέδιο αφορά στη  χρήση drones, τα οποία θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα τόσο στις περιοχές της Νάξου όσο και στα κοντινά νησιά της.
Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν και θα υποστηρίζονται καλύτερα οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής, που εφαρμόζονται ήδη εκεί.
Επίσης, τα drones θα συμβάλλουν στην καλύτερη επόπτευση της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τη Νάξο από το Λιμενικό Σώμα σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τις ακτές της,  για την έγκαιρη διαπίστωση ναυτικών ατυχημάτων ή παράνομων δραστηριοτήτων εν πλω. 

Δίκτυο ΙοΤ
Στο νησί θα δημιουργηθεί ένα κύκλωμα τύπου Internet of Things (IoT) με την τοποθέτηση, π.χ., ηλεκτρονικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για ΑμεΑ ή οχήματα του Λιμενικού Σώματος.
Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης.
Στο σχέδιο εντάσσεται ακόμη και η εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στην αξιοποίηση των σημερινών ψηφιακών εργαλείων, προκειμένου να απλοποιηθεί η σχέση τους με το Ελληνικό Δημόσιο και κατά συνέπεια, να επιτευχθεί η οικονομία σε χρόνο και ενέργεια.

ΠΗΓΗ: NetFax Ελλάδος
 

  • Amazon
  • Νάξος
  • μετατροπή
  • Smart Island