Retail
Eurostat: Είδος «πολυτελείας» πλέον ο καφές - Εκτοξεύθηκε η τιμή της ζάχαρης στην Κύπρο
Eurostat: Είδος «πολυτελείας» πλέον ο καφές - Εκτοξεύθηκε η τιμή της ζάχαρης στην Κύπρο
Το ξεκίνημα της ημέρας με ένα φλιτζάνι καφέ είναι μια καθημερινή ρουτίνα για πολλούς. Ωστόσο, η εκτόξευση των τιμών μετατρέπει αυτή τη συνήθεια σε πολυτέλεια.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ( Eurostat ), τονίζοντας ότι τον Αύγουστο η τιμή του καφέ στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 16,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 
Προσθέτει, δε, ότι για όσους πίνουν τον καφέ τους με γάλα ή/και ζάχαρη, αυτό το «πρωινό τελετουργικό» μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβό.
Το φρέσκο γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Αυξήθηκε κατά 43,2% η τιμή της ζάχαρης στην Κύπρο
Η ζάχαρη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ε.Ε., με τη μέση τιμή να αυξάνεται κατά 33,4%.
Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης ( + 109,2% ), σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Ακολουθούν η Εσθονία (+ 81,2 %), η Λετονία (+ 58,3 %), η Βουλγαρία (+ 44,9 %) και η Κύπρος (+ 43,2 %).

Ο ακριβότερος καφές…
Η Φινλανδία και η Λιθουανία είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία (+ 36,7 %), η Εσθονία (+ 36,4 %) και η Ουγγαρία (+ 34,3 %). 

Οι «πρωταθλητές» των αυξήσεων στο γάλα
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο φρέσκο γάλα σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+ 51,7 %), τη Λιθουανία (+ 46,8 %), την Κροατία (+ 43,5 %), την Τσεχία (+ 43,3 %) και τη Λετονία (+ 40,1 %).
Όσον αφορά στο γάλα χαμηλών λιπαρών, την πρωτιά των αυξήσεων κατέχει η Λιθουανία (+ 50,2 %), ακολουθούμενη από την Κροατία (+ 41,2 %), την Εσθονία (+ 38,9 %), τη Γερμανία (+ 30,6 %) και την Ουγγαρία (+ 30,1 %).
 

  • Eurostat
  • ακρίβεια
  • καφές
  • γάλα
  • ζάχαρη