Build
UBS: Η «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων και οι πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο
UBS: Η «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων και οι πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο
Oι ανισορροπίες στις μητροπολιτικές αγορές ακινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλές και οι τιμές κινούνται εκτός συγχρονισμού με τα αυξανόμενα επιτόκια.

Αυτό είναι το συμπέρασμα, που προκύπτει από τον Δείκτη UBS Global Real Estate Bubble Index 2022, μια ετήσια μελέτη της Διεύθυνσης Επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, σύμφωνα με την οποία το Τορόντο και η Φρανκφούρτη εμφανίζουν τα εντονότερα χαρακτηριστικά φούσκας τιμών.
Οι κίνδυνοι είναι εξίσου υψηλοί στη Ζυρίχη, το Μόναχο, το Χονγκ Κονγκ, το Βανκούβερ, το Άμστερνταμ, το Τελ Αβίβ και το Τόκιο.

Υπερτιμημένες αγορές
Στις ΗΠΑ, και οι πέντε πόλεις που αξιολογήθηκαν βρίσκονται σε υπερτιμημένη περιοχή, με την ανισορροπία να είναι πιο ευδιάκριτη στο Μαϊάμι και το Λος Άντζελες, παρά στο Σαν Φρανσίσκο, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.
Οι αγορές ακινήτων στη Στοκχόλμη, το Παρίσι και το Σίδνεϊ παραμένουν υπερτιμημένες, παρά τις τάσεις υπαναχώρησης.
Άλλες αγορές με σημεία υπερτίμησης είναι αυτές της Γενεύης, του Λονδίνου, της Μαδρίτης και της Σιγκαπούρης.
Το Σάο Πάολο - μια νέα προσθήκη στον φετινό Δείκτη - παραμένει σε λογικά επίπεδα τιμών, μαζί με το Μιλάνο και τη Βαρσοβία.
Παρά την έντονη και ισχυρή χρονιά, η στεγαστική αγορά του Ντουμπάι βρίσκεται, επίσης, σε περιοχή εύλογης αποτίμησης.

Τα αυξανόμενα επιτόκια φέρνουν την ανισορροπία στο προσκήνιο
Οι πόλεις που κατατάσσονται σήμερα στην περιοχή κινδύνου για φούσκα έχουν βιώσει αυξήσεις τιμών κατά μέσο όρο ίσες με 60% σε σχέση με τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα και τα μισθώματα αυξήθηκαν μόνο κατά 12%.
Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο σε όλες τις υπό εξέταση πόλεις, από τότε που σημειώθηκε το χαμηλότερο επίπεδό τους στα μέσα του 2021.
Σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αύξηση των τιμών των ακινήτων, η επιφάνεια του διαθέσιμου χώρου διαβίωσης, που είναι οικονομικά προσιτή για έναν υψηλά καταρτισμένο υπάλληλο, είναι, κατά μέσο όρο, κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από ό,τι ήταν μόλις πριν από την πανδημία.

ΠΗΓΗ: Build Ελλάδος
 

  • UBS Global Wealth Management
  • μελέτη
  • ακίνητα
  • τιμές
  • φούσκα