Retail
Ην. Βασίλειο: Οι αλλαγές σε πιστοποιήσεις, προδιαγραφές και απαγορεύσεις εισαγόμενων τροφίμων που δεν ίσχυσαν ποτέ μετά το Brexit
Ην. Βασίλειο: Οι αλλαγές σε πιστοποιήσεις, προδιαγραφές και απαγορεύσεις εισαγόμενων τροφίμων  που δεν ίσχυσαν ποτέ μετά το Brexit

Μια σειρά από πιστοποιητικά και ειδικές πιστοποιήσεις που αφορούν τη βρετανική αγορά τροφίμων και προαναγγέλθηκαν από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο εκκίνησε τη διαδικασία αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και την οριστική του αποχώρηση το 2021, έχουν αναβληθεί επ’ αορίστου.
Όπως γράφει το FOODReporter Ελλάδος, για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, από την 1η Ιανουαρίου 2022 απαιτείται προαναγγελία εισαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα IPAFFS.
H προσκόμιση υγειονομικού πιστοποιητικού για κρέας, προϊόντα κρέατος, ζωικά υποπροϊόντα και τρόφιμα υψηλού κινδύνου μη ζωικής προέλευσης έχει αναβληθεί, ήδη από την 1η Ιουλίου 2022.
Η απαίτηση για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης του Παραρτήματος 1 του Εκτελεστικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2019/2007/18.11.2019) που προέβλεπε εισαγωγή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο μέσω Συνοριακού Σταθμού Επιθεώρησης (BCP) και επρόκειτο να εφαρμοστεί από την ίδια ημερομηνία, αναβλήθηκε επίσης, όπως και η απαγόρευση εισαγωγής στη Μεγάλη Βρετανία νωπού κιμά από μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, πρόβατο ή κατσίκι.
Η ανάκληση της συγκεκριμένης απαγόρευσης αφορά ακόμη τον νωπό ή κατεψυγμένο κιμά πουλερικών, το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας πουλερικών, στρουθιονιδών ή άγριων πτερωτών θηραμάτων, τα αταξινόμητα αυγά και νωπά παρασκευάσματα κρέατος που καταψύχονται σε εσωτερική θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των -18 βαθμών Κελσίου (ωμά λουκάνικα, χάμπουργκερ, κεφτεδάκια, καρυκευμένη μπριζόλα, καρυκευμένο κοτόπουλο, ωμές ή μερικώς μαγειρεμένες καρυκευμένες λωρίδες κοτόπουλου και μπουκιές κοτόπουλου).

Γαλακτοκομικά προϊόντα, οργανικά τρόφιμα, ζωοτροφές και η πιστοποίηση BRC που ζητούν οι αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου
Η υποχρέωση προσκόμισης υγειονομικού πιστοποιητικού για γαλακτοκομικά προϊόντα και οι φυσικοί έλεγχοι των γαλακτοκομικών προϊόντων στους Συνοριακούς Σταθμούς Επιθεώρησης, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έχουν αναβληθεί επ' αορίστου. Αναβλήθηκε, επίσης, η υποχρέωση προσκόμισης υγειονομικού πιστοποιητικού για ρυθμιζόμενα προϊόντα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων προϊόντων και αλιευμάτων, όπως και οι αντίστοιχοι φυσικοί έλεγχοι, που θα εφαρμόζονταν από την 1η Νοεμβρίου 2022.
Τρόφιμα και ζωοτροφές, πιστοποιημένα ως οργανικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξακολουθήσουν να αναγνωρίζονται στη Μεγάλη Βρετανία με χρήση προσωρινού χειρόγραφου συστήματος εισαγωγής βιολογικών προϊόντων, επειδή αναβλήθηκε η απαίτηση Πιστοποιητικού Επιθεώρησης (Certificate of Inspection, COI), η οποία επρόκειτο να εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου 2022.
Για την εισαγωγή τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αλυσίδες οργανωμένου λιανεμπορίου ζητούν πιστοποίηση στα Πρότυπα της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής BRC (British Retail Consortium, BRC), ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλεια της υγιεινής των τροφίμων που επιλέγουν να τοποθετήσουν στα ράφια.

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος
 

  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • brexit
  • πιστοποιήσεις
  • αγορά τροφίμων
  • αναβολή