Retail
Ε.Ε.: 40% υψηλότερη η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας το 2022, συγκριτικά με το 2015
Ε.Ε.: 40% υψηλότερη η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας το 2022, συγκριτικά με το 2015
Αύξηση κατά 13% από έτος σε έτος εκτιμάται ότι σημείωσε ο δείκτης παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας στην Ε.Ε., ύστερα από μία μικρή αύξηση το 2021, σύμφωνα με τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του 2022, που δημοσίευσε η Eurostat.

Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη συνολική άνοδος του δείκτη αντικατοπτρίζει μια αύξηση 11,1% στην πραγματική αξία του εισοδήματος, που παράγεται από μονάδες που ασχολούνται με αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με την Eurostat, η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες προήλθαν, κυρίως, από ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της πανδημίας και της εισβολής την Ρωσίας στην Ουκρανία,, η οποία διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό, τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων και το εμπόριο ορισμένων γεωργικών προϊόντων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας στην Ε.Ε. είναι 43,6% υψηλότερη το 2022 σε σχέση με το 2015.
Επιπλέον, ο δείκτης του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της Ε.Ε. ήταν 19,8% υψηλότερος το 2022 από ότι το 2015.
Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε, επίσης, σταθερή και συνολική πτώση του δείκτη εισροής γεωργικής εργασίας κατά 16,6%.

Ελλάδα: Λιγότερο από 10% ο ρυθμός αύξησης της εκτιμώμενης παραγωγικότητας γεωργικής εργασίας
Υπήρξε μια ακόμη ευρύτερη κατανομή των ρυθμών μεταβολής της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας το 2022 από ό,τι συνήθως.
Ο πιο απότομος ρυθμός αύξησης της εκτιμώμενης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2022 ήταν στη Γερμανία κατά 66,8%, όπου η μέση αύξηση της τιμής των προϊόντων παραγωγής (+29,5%) ξεπέρασε εκείνη των εισροών (+14,0%).
Απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν, επίσης, στην Εσθονία με 32,8 %, στη Δανία με 29,8 % και στο Λουξεμβούργο με 29,6 %.
Στην Ελλάδα, παρατηρήθηκε ένας περιορισμένος ρυθμός αύξησης της εκτιμώμενης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2022, με ποσοστό λιγότερο από 10%.
Αντίθετα, σημειώθηκαν ιδιαίτερα απότομες μειώσεις στην εκτιμώμενη παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στη Ρουμανία με μείωση κατά 21,2 %, τη Σλοβακία (-15,4 %), την Πορτογαλία (-11,8 %) και τη Μάλτα (-11,2 %).

Αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ε.Ε. λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων
Η αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. υποστηρίχθηκε από την απότομη αύξηση (+16,2 %) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της παραγωγικότητας αντανακλά απότομες αυξήσεις τόσο στη μέση τιμή της παραγωγής, όσο και στην ενδιάμεση κατανάλωση (+23,0 % και 25,4 % αντίστοιχα) και μειώσεις στον όγκο τόσο της γεωργικής παραγωγής (-3,0 %) όσο και της ενδιάμεσης κατανάλωσης (-3,1 %).

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος

  • Ευρωπαϊκή Ένωση
  • αγροτική εργασία
  • Δείκτης Παραγωγικότητας
  • Eurostat