Marketing Week
TheSoul Publishing: Οι κορυφαίες τάσεις στα social media το 2023 που πρέπει να γνωρίζεις
TheSoul Publishing: Οι κορυφαίες τάσεις στα social media το 2023 που πρέπει να γνωρίζεις
Καθώς το YouTube λανσάρει τη μουσική του βιβλιοθήκη, οι εικονικοί influencers υπογράφουν συμφωνίες NFT και οι πλατφόρμες ανταγωνίζονται στο να προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές για δημιουργία εσόδων, το 2023 δείχνει να είναι μια χρονιά μετασχηματισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το κορυφαίο ψηφιακό στούντιο TheSoul Publishing, μοιράζεται τις προβλέψεις του για τις κορυφαίες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2023 και δίνει συμβουλές για το πώς οι εκδότες μπορούν να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Η συνεχιζόμενη κυριαρχία του περιεχομένου σύντομης μορφής 
Το 2022, το YouTube ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο σύντομης μορφής (shorts) θα ήταν κατάλληλo για δημιουργία εσόδων από τον Ιανουάριο του 2023, με τους δημιουργούς να διατηρούν το 45% των εσόδων που προέρχονται από τα βίντεό τους. Καθώς το Tiktok αναμένεται να αλλάξει τη στρατηγική του σε ό,τι αφορά τη δημιουργία εσόδων, το 2023 αναμένεται μια μετακίνηση του περιεχομένου προς τις πλατφόρμες που προσφέρουν στους δημιουργούς πιο γενναιόδωρες και συμφέρουσες ευκαιρίες. «Ο αγώνας για τη δημιουργία εσόδων από το περιεχόμενο σύντομης μορφής θα ενταθεί το 2023», λέει ο Michael Boccacino, Director of Content Partnerships στην TheSoul Publishing. «Όποιος προσφέρει στους δημιουργούς την καλύτερη προσφορά θα κερδίσει αυτή τη μάχη».
Καθώς οι πλατφόρμες αγωνίζονται να προσελκύσουν δημιουργούς περιεχομένου, θα προκύψουν νέες ευκαιρίες για τα brands να διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πιστεύω ότι θα δούμε μια απομάκρυνση από το παλιό μοντέλο της παραδοσιακής διαφήμισης το 2023», λέει ο Marat Gubaydullin, Head of Idea Development στην TheSoul Publishing. «Η γενική αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας φάσης για πλατφόρμες και δημιουργούς - και το 2023 θα καθορίσει ποια θα είναι αυτή τα επόμενα χρόνια».

Οι συνήθειες προβολής των καταναλωτών θα οδηγήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη μεγάλη οθόνη 
Οι κοινόχρηστες εμπειρίες προβολής θα καταστούν προτεραιότητα το 2023. Οι πλατφόρμες είναι πιθανό να ανταποκριθούν αναζητώντας συνεργασίες προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα. Η παρακολούθηση περιεχομένου του YouTube στην τηλεόραση είναι ήδη μια αυξανόμενη τάση, ειδικά μεταξύ των οικογενειών. Μια πρόσφατη έρευνα που ανατέθηκε από τη TheSoul Publishing έδειξε ότι οι γονείς παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους περιεχόμενο φιλικό προς αυτά, για να δεθούν μαζί τους αλλά και να υποστηρίξουν έτσι την ψηφιακή τους ανάπτυξη. Το δημοφιλές περιεχόμενο της TheSoul στο YouTube θα φτάσει στη μεγαλύτερη οθόνη το 2023, χάρη στις πρόσφατες συνεργασίες του με SamsungTV Plus και Kidoodle.TV.
Ο Jonathan Shrank, Head of Broadcast Distribution της TheSoul, εκτιμά ότι αυτές οι  συνεργασίες θα γίνονται όλο και πιο συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, ειδικά μεταξύ πλατφορμών streaming και παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Εξηγεί σχετικά: «Καθώς η δημοτικότητα της παρακολούθησης περιεχομένου σε κινητές συσκευές συνεχίζει να αυξάνεται, θα δούμε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ πλατφορμών streaming και κινητών, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη εκείνων που προσφέρουν επιλογές περιεχομένου και στα δύο, όπως η Samsung.» 

Θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για μουσική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 
Μέχρι στιγμής, οι ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων από μουσικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υστερούν σε σχέση με εκείνο του βίντεο. Αυτό πρόκειται να αλλάξει το 2023, καθώς το YouTube σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τη μουσική βιβλιοθήκη του, η οποία θα κάνει τον συγχρονισμό μουσικής και βίντεο πιο εύκολο από ποτέ. Το Facebook έχει ήδη αρχίσει να μοιράζεται τα διαφημιστικά έσοδα από περιεχόμενο βίντεο με τους μουσικούς δημιουργούς, κάτι που ο Andrejs Lihvars, Head of Music Production στη TheSoul Publishing, εκτιμά ότι πρόκειται να επεκταθεί την τρέχουσα χρονιά και σε άλλες πλατφόρμες. «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής. Το 2023, δεν θα είναι πλέον αποκλειστικά το περιεχόμενο βίντεο που θα βγάζει χρήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - η μουσική θα έχει επίσης το μερίδιό της στα έσοδα από πλατφόρμες βίντεο».

Οι εικονικοί influencers θα γίνουν δημοφιλές εργαλείο μάρκετινγκ για τα brands 
Η ανάπτυξη του metaverse το 2022 βρήκε τα brands να πειραματίζονται με νέες πλατφόρμες και εργαλεία για την εμπορία των προϊόντων τους. Το κοινωνικό εμπόριο, τα εικονικά δοκιμαστήρια και οι πασαρέλες metaverse έχουν εξερευνηθεί και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών.
Ο αντίκτυπος αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης θα γίνει έντονα αισθητός στον κλάδο των influencers. Η δημοτικότητα του influencer marketing αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, με τη Statista να προβλέπει ότι η αξία της εν λόγω αγοράς θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025. Τα brands που θέλουν να προσεγγίσουν το κοινό της Gen Z θα πρέπει να προχωρήσουν πέρα από την επένδυση σε ανθρώπινο ταλέντο για να παραμείνουν στο προσκήνιο. Οι εικονικοί  influencers είναι computer-generated χαρακτήρες που αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο metaverse. Σύμφωνα με το Brandwatch, το 40% των αγορών που πραγματοποιήθηκαν μέσω προώθησης από ψηφιακούς influencers, προήλθαν από Gen Z αλλά και millennials καταναλωτές. Η τάση θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023, καθώς τα brands συνειδητοποιούν την ευκαιρία για προώθηση προϊόντων που παρέχεται από τους συγκεκριμένους  influencers. 
Η TheSoul Publishing γνωρίζει από πρώτο χέρι το μάρκετινγκ από εικονικούς influencers χάρη στη δημοφιλή ψηφιακή ποπ σταρ Polar. Ο Patrik Wilkens, VP of Operations της TheSoul Publishing, λέει σχετικά: «Θα δούμε περισσότερη ενσωμάτωση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της μουσικής και των παιχνιδιών από το 2023 και μετά. Αυτό θα δημιουργήσει πλήθος νέων ευκαιριών για εικονικούς influencers στα αποκεντρωμένα μέσα. Αυτές οι ψηφιακές δημιουργίες προσφέρουν στους δημιουργούς περιεχομένου ευκαιρίες για άντληση εσόδων μέσω ενός ευρέος φάσματος συνεργασιών, καθώς και από την παρουσίαση των δικών τους προϊόντων». 
Το 2023 θα είναι έτος τεχνολογικής εξέλιξης σε όλες τις πλατφόρμες και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες άντλησης εσόδων. Η γενναιότητα του πειραματισμού με νέες τεχνολογίες θα οδηγήσει τα brands στην αποκόμιση οφελών από τους Gen Z-ers και τους gamers, που είναι από τους πρώτους που υιοθετούν νέες πλατφόρμες και τεχνολογίες.
 

  • TheSoul Publishing
  • κορυφαίες τάσεις
  • social media
  • 2023
  • Δελτίο Τύπου