Build
«Fang Song»: Το πλωτό σπίτι που ταξιδεύει με ηλιακή ενέργεια
«Fang Song»: Το πλωτό σπίτι που ταξιδεύει με ηλιακή ενέργεια
Ένα μικρό πλωτό σπίτι, που ονομάζεται «Fang Song» και λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια δημιούργησε, για πελάτισσά του, το αρχιτεκτονικό στούντιο «Crossboundaries», με έδρα το Πεκίνο.

Το στούντιο διαμόρφωσε πλήρως το υπάρχον πλωτό σπίτι της πελάτισσας του, το οποίο είναι εμβαδού 60 τ.μ.
Το «Fang Song» είναι ελλιμενισμένο στο Βερολίνο και, σύμφωνα με το στούντιο, μπορεί να φθάσει μέχρι και 50 χιλιόμετρα μακριά την ημέρα και λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία καλύπτουν εξ ολοκλήρου την οροφή του. Από ένα πάνελ υπάρχει σε κάθε πλευρά του. 
Τις ηλιόλουστες ημέρες η ταχύτητά του αγγίζει τα 7 χλμ/ώρα κατά μέσο όρο.
Η ιδιοκτήτριά του επιθυμεί να ταξιδεύει με αυτό σε λίμνες και ποταμούς ανά την Ευρώπη και να βασίζεται όσο πιο συχνά γίνεται αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια για να κάνει αυτά τα ταξίδια.

«Επί της ουσίας, το project αφορά σε πλήρη αναμόρφωση του πλωτού σπιτιού με σκοπό την μεγιστοποίηση των οφελών που αυτό απέφερε. Πολύ φως, ένα πλήρως λειτουργικό μπάνιο και, το σημαντικότερο, η δυνατότητα να πάρει κανείς το σκάφος για μικρά και μεγάλα ταξίδια στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Με αρκετό χώρο για μέχρι δύο άτομα και για επισκέπτες, είχε τη δυνατότητα να γίνει εύκολα ένα μικρό, προσωπικό καταφύγιο για άνετες και αναζωογονητικές αποδράσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Τα πάνελ του το κάνουν αύταρκες από Μάρτιο έως Νοέμβριο», τονίζει η συνιδρυτής του στούντιο, Μπίνκε Λένχαρτ. 
Όσον αφορά, τώρα, στο εσωτερικό του, προκειμένου να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον περιορισμένο χώρο το «Crossboundaries» εγκατέστησε πολλαπλά πολυλειτουργικά στοιχεία για να δημιουργήσει δωμάτια με ευελιξία, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.
Το πάτωμα είναι από αδιάβροχο καουτσούκ και η επίπλωση από κόντρα πλακέ.
Στο εσωτερικό θα βρει κανείς, μεταξύ άλλων, κουζίνα, τραπεζαρία με μετακινούμενο τραπέζι, μπάνιο, δύο πτυσσόμενα κρεβάτια (μέσα σε τοίχο), καναπέ, αποθηκευτικό χώρο για ποδήλατο... μέσα στο πάτωμα για εξοικονόμηση χώρου και γραφείο, το οποίο είναι (για τον ίδιο λόγο) τοποθετημένο μέσα σε μονάδα ραφιών.

ΠΗΓΗ: Build Ελλάδος

  • «Fang Song»
  • πλωτό σπίτι
  • «Crossboundaries»
  • αρχιτεκτονικό στούντιο