Retail
Ην. Βασίλειο: Νέο ρεκόρ στις τιμές τροφίμων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
Ην. Βασίλειο: Νέο ρεκόρ στις τιμές τροφίμων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
Το κόστος των βασικών ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραμείνει υψηλό, καθώς τα στοιχεία της Kantar έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων επιταχύνθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιανουάριο 2023, σύμφωνα με την The Guardian.

Αναλυτικότερα, βάσει των μηνιαίων στοιχείων της Kantar, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο 2023 (έως τις 22 Ιανουαρίου συγκεκριμένα) έφτασε στο 16,7%, σημειώνοντας ρεκόρ πληθωρισμού, με την τιμή του γάλακτος και των αυγών να αυξάνεται ταχύτερα από όλες τις υποκατηγορίες.
Αναφορικά, η τελευταία αύξηση θα ανεβάσει τον μέσο ετήσιο λογαριασμό αγορών τροφίμων στις 5.504 λίρες, ήτοι αυξημένος κατά 788 λίρες.
Επιπλέον, η μηνιαία έκθεση έδειξε ότι οι όγκοι πωλήσεων μπύρας χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση.
Το γνωστό Veganuary είχε, επίσης, αντίκτυπο, καθώς οι πωλήσεις σειρών ιδιωτικής ετικέτας που χαρακτηρίζονται ως φυτικής προέλευσης ή vegan αυξήθηκαν κατά 21%.
Με τη σειρά της η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής ανέφερε ότι οι τιμές των τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής, αλλά και στο διαδίκτυο, θα συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, ακόμη και αν ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εξασθενίσει τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι ο επίσημος ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, υποχώρησε από το ανώτατο όριο του 11,1% τον Οκτώβριο 2022 σε λίγο περισσότερο από 10% τον Δεκέμβριο 2022. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων έχει εκτοξευθεί σημαντικά, καθώς οι παραγωγοί μετακυλίουν το υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών.
Επιπλέον, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής σημείωσε μεγάλες αυξήσεις στη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα φρούτα και τα λαχανικά τον Ιανουάριο 2023.

ΠΗΓΗ: FOODReporter Ελλάδος

  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • αυξήσεις
  • τρόφιμα
  • πληθωρισμός