Health & Pharma
Καρδιά και Εμμηνόπαυση - Τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες
*Άρθρο του Ζήση Δημητριάδη
Καρδιά και Εμμηνόπαυση - Τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες

Η εμμηνόπαυση έχει ως επακόλουθα συμπτώματα τις έντονες εξάψεις, τη δυσκολία στον ύπνο, την ξαφνική εφίδρωση, τις διαταραχές στη διάθεση, την αύξηση του σωματικού βάρους, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις συνέπειες που επιφέρει στην καρδιά μας, καθώς η καρδιοπάθεια είναι από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες, κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την μείωση των οιστρογόνων κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, αλλά και η χοληστερίνη γεγονός,  που επιβαρύνει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Έτσι συνήθως στις ηλικίες άνω των 55 ετών, οι γυναίκες μπορεί να αποκτήσου ξαφνικά πρόβλημα με την καρδιά ενώ μέχρι τότε δεν είχαν!
Σημαντική διαταραχή στην εμμηνόπαυση είναι το σωματικό βάρος, ιδιαιτέρως  εάν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, στην οποία ως γνωστόν ο μεταβολισμός της γυναίκας σχεδόν ‘’κοιμάται’’. Συχνή αλλαγή είναι η αύξηση του σωματικού βάρους σε αυτή την περίοδο, συνήθως σημαίνει και ανοχή στην ινσουλίνη, δηλαδή την ορμόνη που μετατρέπει το σάκχαρο και τους υδατάνθρακες σε ενέργεια, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε διαβήτη. 
Ωστόσο, ο διαβήτης ενδέχεται να παρουσιάσει και αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Η καρδιοπάθεια στην εμμηνόπαυση προλαμβάνεται. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ζαλάδες και τους αφύσικους παλμούς της καρδιάς. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας,  οι αυξομειώσεις στους παλμούς το αίσθημα πίεσης στο στήθος ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι σημάδια προβλήματος στην καρδιά. Επίσης, προσπαθήστε με το που μπείτε στην εμμηνόπαυση, να ακολουθήσετε ένα σωστό τρόπο διατροφής, πλούσια σε λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι, καλά λιπαρά, όσπρια και φρούτα. Δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να διακόψετε το κάπνισμα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η ήπια άσκηση μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση για αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
*Ζήσης Δημητριάδης – Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital of Cyprus  

  • Καρδιά
  • εμμηνόπαυση
  • άρθρο
  • Ζήσης Δημητριάδης
  • Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Mediterranean Hospital of Cyprus