Economy
Πέρασαν οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων
Τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για ατασθαλίες, διαφθορά, κακοδιαχείριση και υπερβολικούς μισθούς ακαδημαϊκών
Πέρασαν οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων
Εν μέσω εντάσεων ψηφίστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής οι προϋπολογισμοί των τριών κρατικών Πανεπιστημίων.

 Μέσω έντονων απόψεων οι Βουλευτές αναφέρθηκαν κυρίως στα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τα Πανεπιστήμια κάνοντας λόγο για ατασθαλίες, διαφθορά, κακοδιαχείριση και υπερβολικούς μισθούς ακαδημαϊκών. Την ίδια ώρα άλλοι Βουλευτές επέκριναν τις απαξιωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο και τους ακαδημαϊκούς.

Τροπολογίες για την μισθοδοσία

Η Ολομέλεια καταψήφισε παράλληλα μια σειρά από τροπολογίες για ανάγκη έγκρισης από τη βουλή για τροποποίηση σχεδίων υπηρεσίας και μισθολογική αναβάθμιση στα Πανεπιστήμια, για απολαβές πανεπιστημιακών γιατρών, για ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες στην πρόσληψη ειδικών επιστημόνων υποστήριξης έργου και για την αντιμισθία εκπαιδευτικού προσωπικού σε ερευνητικά προγράμματα.

Οι τρεις προϋπολογισμοί

Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €213.068.748 και έσοδα του ίδιου ύψους. 

Ο προϋπολογισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2023 ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, προβλέπει δαπάνες ύψους €15.000.000 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ για το έτος 2023, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €78.359.078 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Να περιοριστούν οι σπατάλες

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ζήτησε να περιοριστούν οι σπατάλες από τους προνομιούχους αρχής γενομένης από τα πανεπιστήμια, όταν δεν υπάρχουν κονδύλια για άλλα σοβαρά προβλήματα της παιδείας. Ζήτησε να υπάρξει και στα Πανεπιστήμια δημοσιονομική πειθαρχία και αναφέρθηκε στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και στις εισηγήσεις για κόψιμο περιττών δαπανών.

Ότι καλύτερο το ΠΚ

Χαρακτηρίζοντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ό,τι καλύτερο έγινε για την κυπριακή κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια αρνητική φαινόμενα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές τροπολογίες που περιορίζουν το ποσό που μπορεί να πάρει ένας ακαδημαϊκός από ερευνητικά προγράμματα, ενώ είπε ότι αν δεν απορροφήσει η Κύπρος αυτά τα προγράμματα, θα πάνε σε άλλες χώρες και θα χάσουμε εκατομμύρια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να είναι πρότυπο χρηστής διοίκησης κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ σημείωσε ότι ενώ η Πολυτεχνική Σχολή έπρεπε να τελειώσει σε 3 χρόνια, βρισκόμαστε στα 6,5 χρόνια και δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα πανεπιστήμια επιτελούν σημαντικό έργο και πρέπει να έχουν κύρος, ωστόσο θα πρέπει να βρουν φόρμουλες για να μειώσουν τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή που ενέχουν κάποια θέματα διαφθοράς και ελλιπείς ελέγχους για μεγάλα έργα. Ζήτησε από τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων να διορθώσουν κάποια πράγματα τα οποία επισημαίνει ο Γενικός Εκλεκτής

Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα κακώς έχοντα στα Πανεπιστήμια, όπως οι μεγάλες αμοιβές ακαδημαϊκού ύψους 59.000 ευρώ το χρόνο συν 113.000 ευρώ από άλλο μισθό, αλλά και για πρώην Αντιπρύτανη που καταδικάστηκε από το δικαστήριο για πλαστογραφία και το μόνο που έγινε ήταν το Πανεπιστήμιο να τον υποβιβάσει από την κλίμακα Α16 σε Α15. Παρομοίασε το Πανεπιστήμιο με ένα παιδί που μόλις ενηλικιώθηκε και άρχισε «τις τράμπες και τα ναρκωτικά» και δεν το επανέφεραν σε τάξη, αλλά συνέχισαν να το χαϊδεύουν.

Αντέδρασε η Πρόεδρος

Έντονη ήταν η αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου στις μειωτικές αναφορές για το Πανεπιστήμιο, αλλά και του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Κάρουλα που ανέφερε ότι όσοι παρακολουθούν θα θεωρήσουν ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το χειρότερο ίδρυμα. Πρόσθεσε ότι επιτελείται σημαντικό έργο και ιδιαίτερα ερευνητικά επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι, ενώ για όποια αρνητικά υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να βάλουν τάξη.