Economy
Τέρμα το TAXISnet: Tο νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας
H λειτουργία σε πλήρη μορφή του Tax For All θα ολοκληρωθεί τέλος του 2024
Τέρμα το TAXISnet: Tο νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας
Τερματίστηκε στις 16 Μαρτίου του 2023 η λειτουργία του TAXISnet – ΦΠΑ αρχίζει λειτουργία το νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας Tax For All – (TFA) στις 27 Μαρτίου 2023, το οποίο σε πρώτο στάδιο θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η λειτουργία σε πλήρη μορφή του Tax For All θα ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Το  TAXISnet – ΦΠΑ λειτουργούσε μέχρι και τις 16η Μαρτίου 2023, ενώ θα αξιοποιηθεί το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις 27 Μαρτίου του 2023, για την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων στο Tax For All – (TFA)», σημείωσε.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι από τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζονται σε αυτό το στάδιο εφαρμογής του έργου Άτομα (Μισθωτοί , Συνταξιούχοι, Αυτοεργοδοτούμενοι) και Νομικά Πρόσωπα που υποβάλλουν μόνο δηλώσεις για σκοπούς Άμεσης Φορολογίας (π.χ. Φόρου Εισοδήματος, Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς, ΓεΣΥ κ.λπ.) καθώς αυτοί θα συνεχίσουν (στο παρόν στάδιο) να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του Συστήματος Taxisnet και να κάνουν χρήση της φορολογικής πύλης (taxportal).

 «Το Tax For All – (TFA) είναι το ενιαίο Σύστημα Φορολογικής Διαχείρισης του Τμήματος Φορολογίας το οποίο θα θέτει κάτω από την ίδια ομπρέλα σχεδόν όλα τα υφιστάμενα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι το Tax For All – (TFA) θα αναβαθμίσει τόσο την εσωτερική λειτουργία του Τμήματος, κάνοντας έτσι το πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό όσο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις τους συμβούλους αυτών και τους πολίτες/φορολογούμενους, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας, τo Tax For All αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 στάδια: Στο Πρώτο στάδιο η εφαρμογή του έργου θα αφορά στο ΦΠΑ και VIES, ενώ στο δεύτερο και τρίτο στάδιο θα αφορά στην Άμεση Φορολογία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2024.

«Προτεραιότητα για μας είναι η ασφαλής μεταφορά των δεδομένων από τα υφιστάμενα συστήματα στο νέο σύστημα Tax For All – (TFA)», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι μέσω της Πύλης Φορολογουμένων του TFA - Tax For All, του οποίου το πρώτο στάδιο αφορά στο ΦΠΑ, θα είναι διαθέσιμες στο παρόν στάδιο οι εξής λειτουργίες: Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ,VIES και Ειδικό Καθεστώς Αστικών Ταξί, υποβολή αναλυτικής κατάστασης στοιχείων για το Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ Αγροτών, προβολή και εκτύπωση καταστάσεων φορολογικών λογαριασμών, δηλώσεων, πληρωμών, αιτήματα επιστροφής φόρου, πραγματοποίηση πληρωμών, έκδοση πιστοποιητικών και αποστολή και λήψη μηνυμάτων από και προς το Τμήμα Φορολογίας.

Ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Τμήμα Φορολογίας θέλοντας να διευκολύνει τους χρήστες στο μεταβατικό αυτό στάδιο θα δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων ΦΠΑ κανονικό καθεστώς ως ακολούθως:

Φορολογική Περίοδος              Αρχική ημερομηνία                  Νέα Ημερομηνία Υποβολής

01/12/2022-28/02/2023             10 Απριλίου 2023                            26 Απριλίου 2023

01/01/2023-31/03/2023             10 Μαΐου 2023                                 26 Μαΐου 2023

Ανέφερε ότι για την εξυπηρέτηση των χρηστών στη διαδικασία μετάβασης έχει οργανωθεί κέντρο εξυπηρέτησης σχετικά με τη χρήση του TFA για σκοπούς Φ.Π.Α. και VIES και πρόσθεσε πως οι επηρεαζόμενοι  θα μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 17700 ή/ και στον 8ψήφιο αριθμό 22803803 για διεθνείς κλήσεις.

Τέλος, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι τον συντονισμό του έργου έχει πολυάριθμη ομάδα, η οποία εργάζεται με ζήλο για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του έργου.

«Είμαστε σε εγρήγορση και θα αντιμετωπίσουμε όσες δυσκολίες παρουσιαστούν με σκοπό πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολίτων», κατέληξε.

  • Τμήμα Φορολογίας