Economy
Έφθασε η ώρα για τα κρίσιμα εργασιακά
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Έφθασε η ώρα για τα κρίσιμα εργασιακά
Εκκρεμότητες που καίνε πρόκειται να πάρει στα χέρια του από βδομάδας ο νέος Υπουργός Εργασίας

Ο Γιάννος Παναγιώτου θα έχει συζητήσεις για την ΑΤΑ, τους εργάτες από τρίτες χώρες και τον εθνικό κατώτατο μισθό, εν μέσω διαφωνιών των κοινωνικών εταίρων.

Οι συναντήσεις έχουν ήδη αρχίσει και σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που δόθηκε από κυβερνητικής πλευράς, θα εντατικοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνιών που θα διασφαλίσουν την εργατική ειρήνη, το συντομότερο δυνατό.

Η βασική οδός για την επάνοδο στην ομαλότητα λέγεται Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Το συνδικαλιστικό κίνημα, που διατηρεί κοινή γραμμή για το θέμα, μετά το τετ α τετ της περασμένης Πέμπτης (16/3) με τον υπουργό Εργασίας, η κάθε συντεχνία ξεχωριστά, θεωρεί δεδομένη τη συνέχιση του διαλόγου για την ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και της μεταβατικής συμφωνίας.

Δεν έχουν πρόταση

Για το ποσοστό κάλυψης που θα καταβληθεί, πιθανότατα με αναδρομική ισχύ από τις 1/1/2023, καθώς και για τα χρονοδιαγράμματα μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της, δεν έχουν δεχθεί ακόμα κάποια πρόταση, όπως μας ενημέρωσαν. Έχουν συμπεριληφθεί ωστόσο στην ατζέντα για την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα (20/3) συνάντηση με τον Γιάννη Παναγιώτου.

Την ίδια ώρα που οι συντεχνίες φέρονται να αποδέχονται τη συζήτηση για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ, αμετακίνητοι από τη θέση τους για αντικατάσταση του θεσμού, με μέθοδο επιβράβευσης, δείχνουν να παραμένουν εκπρόσωποι των εργοδοτών. Κάνουν λόγο επίσης για οικονομική δυσχέρεια πολλών επιχειρήσεων να επωμιστούν νέα έξοδα.

Διορθωτικές κινήσεις

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη μεριά τους, θεωρούν πως η στρατηγική απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, δεν μπορεί να λειτουργήσει στη βάση της απόφασης του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου. Έχουν δε καταστήσει σαφές πως πρέπει να ακουστούν ώστε να γίνουν σημαντικές διορθώσεις κινήσεις στην εν λόγω στρατηγική.

Ο κατώτατος μισθός

Αναμένουν επίσης νεότερα σε ότι αφορά στη σύσταση μηχανισμού για την αναπροσαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, με επόμενο ορόσημο τον Ιανουάριο του 2024, όπως προβλέπεται μέσα από το διάταγμα. Ακολούθως, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι και άλλα θέματα των εργασιακών σχέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Προέχει, όπως τονίστηκε, η συζήτηση για την ΑΤΑ.

  • Υπουργός Εργασίας
  • εργασιακά ζητήματα
  • ΑΤΑ