Build
Οι ευρωπαϊκές real estate ξεπουλάνε τα ακίνητα τους
BLOOMBERG: ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
Οι ευρωπαϊκές real estate ξεπουλάνε τα ακίνητα τους
Τη στιγμή που οι τράπεζες αποσύρονται από την αγορά λόγω των κανονισμών «Basel III», πολλές ασφαλιστικές και επενδυτικές έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό τομέα του real estate

Δεδομένης της μείωσης του δανεισμού των τραπεζών προς την πολύπαθη ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν δραστηριοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των εταιρειών του κλάδου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Από πέρυσι, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές και οι ιδιωτικές επενδυτικές έχουν συγκεντρώσει άνω των $8 δισ. για επενδύσεις στην αγορά χρέους του ευρωπαϊκού real estate, σύμφωνα με δεδομένα της Preqin.

Δεδομένης της έλλειψης νέων πηγών χρηματοδότησης, οι εταιρείες του κλάδου δέχονται πιέσεις για την πώληση ακινήτων προς την εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων τους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθοδικό σπιράλ της αξίας κεφαλαιοποίησής τους.

Η νέα χρηματοδότηση, πάντως αποτελεί ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το χάσμα χρηματοδότησης που δημιούργησε η απώλεια των τραπεζικών επενδύσεων. Η PGIM Real Estate υπολογίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανάληψη 125 δισ. ευρώ από την δανειοδότηση του τομέα, τη στιγμή που οι εταιρείες ακινήτων έχουν 200 δισ. ευρώ χρεογράφων με ημερομηνία ωρίμανσης το 2023 και το 2024.

Η ικανότητα των δανειστών για τη «γεφύρωση» του χάσματος χρηματοδότησης και του κόστος της εξισορρόπησης των ισολογισμών των εταιρειών ακινήτων θα φανεί στο ετήσιο συνέδριο Mipim στις Κάννες αυτή την εβδομάδα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι επικεντρώνονταν στις συναλλαγές χαρτοφυλακίων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, το κύριο ερώτημα φέτος είναι η εξυπηρέτηση του χρέους και οι επενδύσεις.

«Το χρέος έχει γίνει το κύριο θέμα συζήτησης για τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων», τόνισε ο Νταν Πότορφ της Tristan Capital Partners, η οποία μόλις άντλησε 500 δισ. ευρώ για σχετικές επενδύσεις στον τομέα.

Παρά την μεταβλητότητα η οποία πλήττει τις αγορές ακινήτων, πολλοί επενδυτές θεωρούν πως υπάρχει δυνατότητα κερδοφορίας χωρίς υπέρογκη ανάληψη ρίσκου. Αν και οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν μείωση σε αγορές όπως η Βρετανία και η Σουηδία, οι οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν σταθερές παρά την ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επιτόκια.

«Η αισιοδοξία αυτή τη στιγμή μπορεί να φαντάζει περίεργη, δεδομένης της μεταβλητότητας στις αγορές, της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της πιθανότητας δημιουργίας ύφεσης», τόνισε το στέλεχος της CentreSquare, Μάικλ Μπόξερ, προσθέτοντας πως «παρ’ όλα αυτά, ως πάροχοι χρέους στον τομέα ακινήτων, παραμένουμε εξαιρετικά αισιόδοξοι»

Nέα πλατφόρμα χρέους

Εκτός από τη στήριξη των νέων funds, η αμερικανική ασφαλιστική W.R. Berkley Corp. έχει επενδύσει και στη Birchwood Real Estate Capital, μία νέα πλατφόρμα χρέους η οποία ιδρύθηκε από το πρώην στέλεχος της Blackstone Inc, Λόρνα Μπράουν. Παράλληλα, το αμερικανικό CIM Group LLC το οποίο διαχειρίζεται $10 δισ. χρέους real estate συνθέτει, πια, μία ομάδα η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την αγορά, δεδομένης της μείωσης των αξιών ακινήτων και της επικείμενης εφαρμογής των νέων κανονισμών «Basel III» οι οποίοι θα εισάγουν ένα νέο κατώτατο όριο κεφαλαίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

H πρωτοκαθεδρία των τραπεζών στη συγκεκριμένη αγορά άλλαξε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεκάδες credit funds και ασφαλιστικές έχουν εισέλθει, πια, δυναμικά στο χώρο ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bayes Business School, οι δανειστές αυτοί κατείχαν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων σε σχέση με τις βρετανικές τράπεζες στην αγορά ακινήτων του Η.Β. πέρυσι.

Δεδομένων των προβλημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, πολλοί εναλλακτικοί δανειστές βλέπουν ευκαιρία για επενδύσεις. Αν και η νέα χρηματοδότηση είναι καλοδεχούμενη από τις εταιρείες του κλάδου, το χρηματοδοτικό χάσμα είναι εξαιρετικά αυξημένο και οι δανειστές κινούνται προσεκτικά.

Προς το παρόν, επικεντρώνονται στην αναχρηματοδότηση του χρέους αντί για τη δανειοδότηση νέων deals, αφού οι εταιρείες ακινήτων δέχονται πιέσεις για την πώληση των χαρτοφυλακίων τους και την εξισορρόπηση των ισολογισμών τους.