Retail
Aκριβαίνουν τα αυγά στην Ευρωζώνη
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 70% ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ Η ΕUROSTAT ME ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 30% ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Aκριβαίνουν τα αυγά στην Ευρωζώνη
Οικονομικοί, γεωπολιτικοί λόγοι και υγειονομικά δεδομένα, εκτόξευσαν την τιμή των αυγών, χωρίς να μένει ανεπηρέαστη η Κύπρος, η οποία, αν και δεν καταγράφει υψηλές αυξήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσουν στους καταναλωτές τα χιλιάδες αυγά που χρειάζονται για να τσουγκρίσουν το Πάσχα!

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτοξεύτηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, και μάλιστα όταν ανάμεσα στα έτη 2021 και 2022 οι αυξήσεις δεν ξεπερνούσαν το 7%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αυγών καταγράφηκε στην Τσεχία (85% τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ακολούθησε η Ουγγαρία (80%) και η Σλοβακία (79%). Οι άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές, που σημειώνονται πανευρωπαϊκά, στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από τη γρίπη των πτηνών που έπληξαν αρκετές χώρες το 2021 μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.