Health & Pharma
Κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων με τη δίαιτα Κέτο
ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΤΩΝ ΩΦΕΛΕΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων με τη δίαιτα Κέτο
Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, έδειξε νέα μελέτη.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης - ή "κακής" χοληστερόλης - και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Iulia Iatan από την Κλινική Πρόληψης του Προγράμματος Υγιούς Καρδιάς, το Νοσοκομείο St. Paul's και το Κέντρο Καρδιάς Πνεύμονα Καινοτομίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

«Οι βλάβες υπερτερούν των ωφελειών», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών Πρόληψης του Στάνφορντ, ο οποίος έχει διεξάγει κλινικές δοκιμές σχετικά με τη δίαιτα Κέτο. Ο Γκάρντνερ δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η αυξημένη LDL χοληστερόλη δεν θα πρέπει να απορρίπτεται ως απλώς μια αμελητέα παρενέργεια της κετογονικής δίαιτας» πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Η μελέτη, αναφέρει το CNN, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα, παρουσιάστηκε την Κυριακή στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

«Το σκεπτικό της μελέτης προήλθε από το γεγονός ότι βλέπαμε ασθενείς με πολύ υψηλή χοληστερόλη να ακολουθούν αυτή τη δίαιτα», δήλωσε η Iatan κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη σύνοδο.

Η υψηλή χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή άλλα δυσμενή καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Αυτό μας οδήγησε στο να αναρωτηθούμε για τη σχέση μεταξύ αυτών των διατροφών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Και έτσι, παρά ταύτα, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα» δήλωσε η ίδια.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες 305 ατόμων που έκαναν διατροφή Κέτο με περίπου 1.200 άτομα που έκαναν κανονική διατροφή από βάση δεδομένων που τους παρακολουθούσε για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είχαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, γνωστής και ως LDL, χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β. Η απολιποπρωτεΐνη Β είναι μια πρωτεΐνη που περιβάλλει τις πρωτεΐνες της LDL χοληστερόλης και μπορεί να προβλέψει καρδιακές παθήσεις καλύτερα από ό,τι τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η συνολική πρόσληψη λίπους των συμμετεχόντων στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ήταν υψηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και είχαν διπλάσια κατανάλωση ζωικών πηγών (33%) σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου (16%).

«Μετά από 11,8 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο - και μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και το κάπνισμα - τα άτομα που ακολουθούσαν τη δίαιτα Κέτο είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα» διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπάρχει μόνο ένδειξη για τη σχέση της δίαιτας αυτής με καρδιακά προβλήματα, αλλά η μελέτη χρίζει περεταίρω διερεύνησης «ειδικά όταν περίπου 1 στους 5 Αμερικανούς ακολουθεί την Κέτο δίαιτα». Επιπλέον η Iatan δήλωσε ότι στους περιορισμούς της μελέτης περιλαμβάνονται τα σφάλματα μέτρησης που συμβαίνουν όταν οι διατροφικές εκτιμήσεις γίνονται με αυτοαναφορές, το μικρό μέγεθος του δείγματος της μελέτης και το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν Βρετανοί και δεν συμπεριέλαβαν άλλες εθνοτικές ομάδες. Η μελέτη επίσης εξέτασε τη συνεχή τήρηση της δίαιτας Κέτο για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι την τηρούν για μικρά διαστήματα.

Οι περισσότεροι από τους
συμμετέχοντες ήταν γυναίκες

Σύμφωνα με την Iatan πάντως το πόσο καιρό ακολουθεί κάποιος τη δίαιτα ή αν χάνει βάρος «μπορεί να αντισταθμίσει οποιαδήποτε αύξηση της χοληστερόλης» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία να θυμόμαστε είναι ότι κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά. αλλά κατά μέσο όρο, οι ασθενείς τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους».

Ο Dr. David Katz, ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «απίθανο να έχουν όλοι όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων τα ίδια αποτελέσματα στα λιπίδια του ορού ή στα καρδιακά επεισόδια».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «η μελέτη μπορεί να ταρακουνήσεις όσους υιοθετούν τέτοιες δίαιτες μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα».

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι η μοντέρνα δίαιτα Κέτο, η οποία απαγορεύει τους υδατάνθρακες για να κάνει το σώμα σας να καίει λίπος για καύσιμο, κόβει υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα, τα φασόλια και τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Στη δίαιτα Κέτο, περιορίζετε η πρόσληψη υδατανθράκων από 50 σε 20 την ημέρα . Σημειωτεόν μια μεσαία μπανάνα ή ένα μήλο είναι περίπου 27 υδατάνθρακες.

«Αυτές οι ομάδες τροφίμων που πρέπει να εξαλειφθούν για να επιτευχθεί η κέτωση είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών στη διατροφή, καθώς και πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών. Αυτό ανησυχεί πολλούς επαγγελματίες υγείας που θεωρούν ότι η Κέτο είναι επιβλαβής μακροπρόθεσμα για την υγεία» δήλωσε ο Γκάρντνερ.

Τι είναι η δίαιτα Κέτο

Το Κέτο είναι η συντομογραφία της κέτωσης, μιας μεταβολικής κατάστασης που συμβαίνει όταν το συκώτι αρχίζει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος για να παράγει κετόνες για ενέργεια. Το συκώτι είναι προγραμματισμένο να το κάνει αυτό όταν το σώμα σας χάνει την πρόσβαση στο προτιμώμενο καύσιμο - υδατάνθρακες - και νομίζει ότι πεινάει.

Η δίαιτα κέτο υπάρχει από τη δεκαετία του 1920. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όπως η κετο δίαιτα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα λίπη για να σας χορτάσουν. Τουλάχιστον το 70% της δίαιτας κετο θα αποτελείται από λίπος- κάποιοι λένε ότι είναι περισσότερο από 90%.

Ενώ μπορείτε να πάρετε όλο αυτό το λίπος από υγιεινά ακόρεστα λίπη όπως αβοκάντο, τόφου, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο, η δίαιτα επιτρέπει επίσης κορεσμένα λίπη όπως λαρδί, βούτυρο και λάδι καρύδας, καθώς και γάλα με πλήρη λιπαρά, τυρί και μαγιονέζα. Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει την παραγωγή LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί μέσα στις αρτηρίες και να περιορίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο.