Retail
"Ξοδεύοντας έξυπνα"
Πρόγραμμα χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού μαθητών
Για όγδοη συνεχή χρονιά το Junior Achievement Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου εφαρμόζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» το οποίο απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικών Σχολείων.

Το πρόγραμμα φέτος τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα έχει διάρκεια έως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 763 μαθήτριες και μαθητές από 16 Δημοτικά Σχολεία σε όλες τις πόλεις. Tα τρία μαθήματα, διάρκειας 80 λεπτών έκαστο, πραγματοποιούνται χάρη στην εθελοντική συμμετοχή 33 επαγγελματιών από τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. Μετά την πανδημία, φέτος το πρόγραμμα έχει επανέλθει στη φυσική του μορφή που περιλαμβάνει δημιουργικό παιχνίδι και διαδραστικές δραστηριότητες μεταξύ παιδιών και μεντόρων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σχεδόν μια δεκαετία προηγουμένως εντόπισε το κενό της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και έτσι ανέλαβε πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις προς υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων χρηματοοικονομικής παιδείας. Ο οργανισμός Junior Achievement ανέλαβε την οργάνωση, το υλικό και τον συντονισμό των εθελοντών εκπαιδευτών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί σταθερό και ένθερμο υποστηρικτή του εκπαιδευτικού έργου.

Σχολιάζοντας την εφαρμογή του προγράμματος «Ξοδεύοντας Έξυπνα» για όγδοη συνεχή χρονιά, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς σημείωσε ότι «δεν φανταζόμασταν ότι χρόνια μετά το πρόγραμμα για το οποίο είμαστε περήφανοι που είχαμε την πρωτοβουλία να εφαρμοστεί και στη χώρα μας θα ήταν ένας από τους πιο χρήσιμους θεσμούς χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και με γεωγραφική κατανομή σε όλη την Κύπρο. Αυτό που διαχρονικά τονίζουμε είναι η ανάγκη για το επόμενο, αποφασιστικό βήμα για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση στον τόπο μας που αφορά -βεβαίως- στην υιοθέτηση μόνιμου προγράμματος ή μαθήματος χρηματοοικονομικών στα σχολεία μας, σε όλες τις βαθμίδες και για όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές».  

Με τη σειρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Junior Achievement Κύπρου, Αντιγόνη Κωμοδίκη τόνισε ότι «τα προγράμματα χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τραπεζών αποτελούν σημαντικότατο βήμα προς την ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών για βασικές οικονομικές έννοιες. Συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της οικονομικής αντίληψης, της ορθής διαχείρισης των προσωπικών οικονομικών περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο ενδεχόμενης οικονομικής αποτυχίας και συμβάλλοντας στην προσωπική κι επαγγελματική τους επιτυχία», ευχαριστώντρας τους εθελοντές από τον τραπεζικό κι επιχειρηματικό τομέα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών αναφέρεται ότι το έργο υλοποιείται με τη διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και έχει πλέον καταστεί ουσιαστικός θεσμός χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ