Business Tech
Έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα από τις κυβερνοεπιθέσεις
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα από τις κυβερνοεπιθέσεις
Μια σειρά από ανησυχητικές διαπιστώσεις, με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κοινοποίησε ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας.

Αρχικά, ο σύνδεσμος κατέγραψε «τις ανησυχίες του σε σχέση με τα εν λόγω περιστατικά, κατά πόσο έγινε ορθή και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών ώστε να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και η επανάληψή τους στο μέλλον».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του συνδέσμου, Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Κτηματολογίου, Ελίκκου Ηλία, στο Τρίτο του ΡΙΚ, ότι προσωπικά δεν το περίμενε, σχολίασε πως εκτιμά την ειλικρινή στάση, που όμως παραπέμπει σε «έλλειψη γνώσης, εκπαίδευσης ή εγκατάστασης μέτρων που να σταματούσαν έγκαιρα τέτοιες επιθέσεις, όπως και στην απουσία σχεδίου επιχειρηματικής συνέχειας».

Ο Χριστόδουλος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως οι δύο δομές του κράτους που δέχθηκαν την κυβερνοεπίθεση, ενημέρωσαν πως δεν έχουν καταστραφεί δεδομένα, ωστόσο διερωτήθηκε γιατί δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα το ίδιο και για τα προσωπικά δεδομένα.

Σημείωσε μάλιστα πως με βάση τις πληροφορίες τους ως σύνδεσμος, τουλάχιστον στη μία από αυτές τις δομές, έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα. Άφησε επίσης να νοηθεί πως το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, παρά τις αναφορές από πλευράς Κτηματολογίου και Πανεπιστημίου πως η μεγάλη καθυστέρηση στην επαναφορά διαδικτυακών υπηρεσιών τους, οφείλεται σε συνήθη διαδικασία ή πως δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Η έκταση της ζημιάς θα φανεί στο τέλος, σημείωσε. Ο χρόνος απώλειας των υπηρεσιών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο και το Κτηματολόγιο, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας πιθανές και τις επιπτώσεις σε ιδιώτες.
 

  • χάκερ
  • κυβερνοεπιθέσεις
  • Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Κτηματολόγιο