Build
Ανέγερση κατοικίας: Πέντε συμβουλές σε νεαρά ζευγάρια
35% αύξηση στο κόστος τα τελευταία δυο χρόνια δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας
Ανέγερση κατοικίας: Πέντε συμβουλές σε νεαρά ζευγάρια
Προβληματισμένη είναι η κοινωνία μας και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια εξαιτίας του αυξημένου κόστους για ανέγερση κατοικίας. Για τους περισσότερους νεαρούς μοιάζει σαν «άπιαστο όνειρο» όπως καταδεικνύουν και τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτά, το κόστος για ανέγερση κατοικίας τα τελευταία δυο χρόνια έχει αυξηθεί κοντά στο 35%. Όπως ανέφερε μιλώντας στο boussiasnews.cy ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου κος Στέλιος Γαβριήλ, δεν πρόκειται ακριβώς για 35% αύξηση, καθώς σε κάποια οικοδομή μπορεί να μην συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά που συνυπολόγισε στους αριθμούς της η Στατιστική Υπηρεσία, και εξήγησε τα εξής:

«Συγκεκριμένα από τις 100 χιλιάδες που θα πληρώσει κάποιος για την ανέγερση κατοικίας, το 50% αφορά τα υλικά και το 40% το εργατικό δυναμικό. Η αύξηση για την οποία μιλά η Στατισιτκή Υπηρεσία αφορά τα υλικά (35%) ενώ υπάρχει και μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%, στα εργατικά εξαιτίας της ΑΤΑ.»

Τόνισε δε πως σχεδόν όλα τα κατασκευαστικά υλικά έχουν πάρει την ανιούσα ενώ παράλληλα το αυξημένο επιτόκιο και η αλλαγή νομοθεσίας στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αποτελούν επίσης προβλήματα στην ανέγερση κατοικίας.

Ταυτόχρονα έδωσε χρήσιμες συμβουλές σε νεαρά ζευγάρια που προβληματίζονται να κτίσουν ή βρίσκονται ηδη στη διαδικασία.

  1. Να ελέγξουν πρώτα τα οικονομικά τους (επιτόκια, δόση δανείου)
  2. Να χτίζουν σπίτια με βάση τα οικονομικά τους – πιο συμμαζεμένα σπίτια
  3. Να είναι ενεργειακά, ψηφιακά αναβαθμισμένα
  4. Να συμβουλεύονται σωστούς αρχιτέχτονες, τους οποίους θα ενημερώνουν από την αρχή για τα χρήματα που διαθέτουν
  5. Να επικοινωνούν με τους συνδέσμους αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, επιμετρητών και εργολάβων για πιο συγκεκριμένες συμβουλές

«Αυτό που πρέπει να κάνουν τα νεαρά ζευγάρια, είναι να δουν τα οικονομικά τους και μετά να πουν έγω θέλω να χτίσω ένα σπίτι όπως το ονειρεύομαι. Να είναι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ενεργειακών και ψηφιακών αναβαθμίσεων και να έχουν λιγότερο κόστος συντήρησης και πάντα να απευθύνονται συμβούλους και αρχιτέκτονες και να ζητούν πάντα το κόστος πριν χτίζουν για να μην βγουν εκτός προύπολογισμού...» υπογράμμισε ο κος Γαβριήλ.

Τέλος, αναφερόμενος στα στοιχεία του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών είπε πως φαίνεται – σε σύγκριση με πέρσι - να υπάρχει μια ύφεση στις άδειες οικοδομής στην επαρχία Λευκωσίας σε ότι αφορά την ανέγερση κατοικίας-μονοκατοικίας.

  • ανέγερση
  • κατοικία
  • κόστος
  • αύξηση
  • Στατιστική Υπηρεσίας
  • νεαρα ζευγάρια