Economy
Να γιατί δεν εκτέθηκαν οι κυπριακές τράπεζες
Οι τρεις λόγοι που εντόπισαν το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα
Να γιατί δεν εκτέθηκαν οι κυπριακές τράπεζες
Οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο εξωτερικό, οδηγώντας σε κατάρρευση τις Silicon Valley, Silvergate, Signature, Credit Suisse και επιφέροντας κλυδωνισμούς σε αρκετές άλλες διεθνώς.

Αυτή είναι η εκτίμηση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κίνδυνο που να συνδέεται με τις αρνητικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία καθώς δεν είναι εκτεθειμένες σε προϊόντα τους, εξηγούν.

Τονίζεται επίσης ως πλεονέκτημα των κυπριακών τραπεζών η ισχύουσα ρευστότητά τους, την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, χαρακτήρισε ως ισχυρή. Έστειλε δε το μήνυμα πως οι τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες πέραν του 21% και ότι βρίσκονται στην καλύτερη τους θέση συγκριτικά με την τελευταία δεκαετία.

Ως τρίτος καθησυχαστικός παράγοντας αναφέρθηκε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έλαβε απευθείας διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στα εδάφη που ελέγχει η Δημοκρατία, δεν παρουσιάζουν οποιουσδήποτε κινδύνους λόγω του ντόμινο των καταρρεύσεων.

Τους ασκεί και πίεση
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άρχισε να ασκεί πίεση προς τις τράπεζες ώστε να τις αναγκάσει να κοιτάξουν τις οικονομικές πραγματικότητες από τη θέση των πολιτών και να πάρουν αποφάσεις για τα επιτόκια που δεν θα αποσκοπούν μόνο στη δική τους αύξηση της κερδοφορίας.

Ο Μάκης Κεραυνός με επιστολή του προς τα πιστωτικά ιδρύματα του τόπου και αφού ενημερώνει για τη σύμφωνο γνώμη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει πως θα συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν το πώς μπορούν να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

Οι τρεις απαιτήσεις
Να βρεθεί μηχανισμός για να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια, να αυξηθούν τα καταθετικά επιτόκια και να μειωθούν οι χρεώσεις. Ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να τηρήσει μια αυστηρή προσέγγιση για το θέμα, στέλνοντας το μήνυμα στις τράπεζες πως «θα το επιδιώξουμε με πολλούς τρόπους».

Μεταξύ άλλων, ο Μάκης Κεραυνός υπενθύμισε στις τράπεζες ότι «ο λαός μας έχει συμβάλει για την εξυγίανσή τους με μεγάλο κόστος», χαρακτηρίζοντας ως υποχρέωσή τους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κοινωνίας, των μεσαίων στρωμάτων, των δανειοληπτών, των εργαζομένων, όπως τόνισε.
 

  • Υπουργός Οικονομικών
  • ΄Μάκης Κεραυνός
  • Υπουργείο Οικονομικών
  • Κεντρική Τράπεζα
  • κυπριακές τράπεζες