Retail
Κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαλλούμι;
Όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας
Κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαλλούμι;
Δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες για μη εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθει πριν από επτά μήνες για την παραγωγή χαλλουμιού προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας στη Βουλή, κατά τους ελέγχους που έχουν γίνει, διαπιστώθηκαν αρκετές παραβιάσεις της ποδριαγραφής του ΠΟΠ στο εξωτερικό ενώ φαίνεται πως οι αγελαδοτρόφοι δεν τηρούν τη συμφωνία για την ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος...

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε πως οι έλεγχοι που γίνονται για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι ελάχιστοι ενώ σε όσες παρατυπίες διαπιστώθηκαν δεν υπάρχει τιμωρία.

Αναμένει σχέδιο στήριξης η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων

Την ίδια ώρα, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου δήλώσε χθες στη Βουλή, πως αναμένει σχέδιο στήριξης εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού σημειώνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το σχέδιο ετοιμάζεται για να υποβληθεί στο Γραφείο της. 

Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε επίσης ότι το γραφείο της θα προωθήσει το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, η οποία αναμένεται να ληφθεί εντός ενός ή δύο μηνών από την ημερομηνία αποστολής από το Υπουργείο, αναλόγως και των ερωτημάτων που θα προκύψουν.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Μιχαηλίδου, επεξήγησε εκ μέρους του Γραφείου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τις πρόνοιες του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης, το οποίο είναι σε ισχύ από τις 9 Μαρτίου 2023 και το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί με επιστολή του Γραφείου σε όλες τις αρμόδιες αρχές.

Προσέθεσε πως το εν λόγω πλαίσιο θα χρησιμοποιηθεί σαν νομική βάση για υποβολή του σχεδίου για στήριξη της εμπορίας και παραγωγής χαλλουμιού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σχετικά με τη γεωργία γενικότερα συμπλήρωσε πως επεξηγήθηκαν οι ενισχύσεις που δύναται να χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων και οι όροι που διέπουν τις ενισχύσεις αυτές.

  • χαλλούμι ΠΟΠ
  • Επιτροπή Γεωργίας