Retail
Πάει Βουλή το «e-kalathi» με στήριξη και από την Ελλάδα
Η στάση του Παπαναστασίου, ο ρόλος της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή και το «ναι» από τον Άδωνι
Πάει Βουλή το «e-kalathi» με στήριξη και από την Ελλάδα
Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ονομασία «e-kalathi», με στήριξη εξ Ελλάδος, που θα φιλοξενεί τις τιμές πολλών βασικών καταναλωτικών αγαθών στο λιανικό εμπόριο, με καθημερινή επικαιροποίηση είναι πλέον γεγονός.

Tο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε (21/4) το σχετικό νομοσχέδιο που «ψηνόταν» από πέρυσι, καθώς υιοθέτησε το σκεπτικό του Υπουργείου Εμπορίου για την παροχή ενός χρήσιμου εργαλείου προς όφελος των καταναλωτών, που θα τους δίδει την ευχέρεια να συγκρίνουν τιμές, εύκολα και γρήγορα, πριν κάνουν τις επιλογές τους.

Ο αριθμός των προϊόντων
Το επόμενο βήμα είναι η Βουλή. Εάν το «e-kalathi» ψηφιστεί σε νόμο, ακολούθως ο υπουργός Ενέργειας, έχοντας την ευχέρεια του διατάγματος, θα αποφασίσει για τον αριθμό των προϊόντων που θα ανέβουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα οποία θα αφορούν τρόφιμα. Η επιλογή θα γίνει στη βάση επίσημων στατιστικών στοιχείων για τη ζήτηση των βασικών αγαθών από τους καταναλωτές.

2 εκατομμύρια και άνω
Το νομοσχέδιο προνοεί τη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο από τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν καθημερινά και ανελλιπώς την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις τιμές τους για τα προϊόντα που θα επιλεχθούν από το υπουργείο.

Ανά πάσα στιγμή online
Το κοινό θα έχει την ευχέρεια μέσα από το διαδίκτυο και ειδικότερα μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, να βλέπει ανά πάσα στιγμή online, σε ποια τιμή μπορεί να βρει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και να διαλέξει από πού θα τα αγοράσει. Ένα από τα βασικά κριτήρια των καταναλωτών, για πολλούς το βασικότερο θα είναι η φθηνότερη τιμή. Γεγονός που το υπουργείο εκτιμά πως θα λειτουργήσει προς όφελος τους.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις
Οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου εξέφρασαν με έντονο και επίσημο τρόπο την αντίθεση και τους προβληματισμούς τους για το νομοσχέδιο, εκφράζοντας τη θέση πως η online σύγκριση τιμών θα προκαλέσει διαφόρων ειδών ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι θα δίνει βαρύτητα μόνο σε μια παράμετρο ενός προϊόντος.

Η κίνηση του υπουργού
Παρόλα αυτά, οι φωνές αντίδρασης δεν σταμάτησαν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος στήριξε και προώθησε χωρίς χρονοτριβή τον πολύμηνο σχεδιασμό από πλευράς υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή για το εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως τείνει προς τη σωστή κατεύθυνση για να ωφελήσει το κοινό, τα νοικοκυριά, όπως διαπίστωσε και με συνοπτικές διαδικασίες το προώθησε στο υπουργικό προς έγκριση.

Η ελληνική πλατφόρμα
Ο άσος στο μανίκι του Υπουργείου Εμπορίου είναι η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα για παραχώρηση της υφιστάμενης ηλεκτρονικής της πλατφόρμας, που εφαρμόζει το ίδιο πλάνο και κρίθηκε από αρμοδίους ως επιτυχημένη. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στήριξε κι αυτός με τη σειρά του, απόλυτα το κυπριακό αίτημα, που περιλαμβάνει βεβαίως και την αναπροσαρμογή της πλατφόρμας στα τοπικά δεδομένα.
 

  • Υπουργείο Εμπορίου
  • Γιώργος Παπαναστασίου
  • Άδωνις Γεωργιάδης
  • Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή
  • e-kalathi
  • Ελλάδα