Economy
Αυτή είναι η εισήγηση του ΚΕΒΕ στον υπουργό Εργασίας
Ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων, Αιμίλιος Μιχαήλ και η εργοδοτική γραμμή για την ΑΤΑ
Αυτή είναι η εισήγηση του ΚΕΒΕ στον υπουργό Εργασίας
Η εργοδοτική πλευρά θα συνεχίσει να καταβάλλει την ΑΤΑ, εκεί όπου εφαρμόζεται, σε ποσοστό 50%, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά της για έναρξη συζητήσεων με αντικείμενο την αντικατάσταση του θεσμού, με κατατεθειμένη εισήγηση για διασύνδεση με την παραγωγικότητα.

Αυτές είναι οι θέσεις που μεταφέρθηκαν στον υπουργό Εργασίας, Γιάννο Παναγιώτου, μας ανέφερε ο Αιμίλιος Μιχαήλ. Ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ διευκρίνισε επίσης πως δεν έγινε διαβούλευση για την ΑΤΑ, ούτε και τέθηκε ενώπιον τους κάποια πρόταση που να προνοεί μεταξύ άλλων την αύξηση του ποσοστού καταβολής της.

«Ζητούμε εκ νέου να ληφθεί υπόψη πως ως εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς, δεν συμφωνούμε με θέσεις και θεσμούς που παράγουν ή συντηρούν τον πληθωρισμό», σχολίασε το στέλεχος του Επιμελητηρίου. Υπενθύμισε δε προγενέστερη εκτίμηση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών πως η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ, για το δημόσιο εκτιμάται πως συνεπάγεται επιβάρυνση 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο είχαν πέσει οι υπογραφές των κοινωνικών εταίρων στη μεταβατική συμφωνία, ο Αιμίλιος Μιχαήλ σημείωσε πως προνοείται η διατήρηση της καταβολή της ΑΤΑ στο 50%, όσο δεν προκύπτει νέα συμφωνία. Το deal του 2017 δεν δεσμεύει με υπογραφή τον δημόσιο τομέα ωστόσο η ΠΑΣΥΔΥ το εφάρμοσε μαζί με την Κυβέρνηση.

Προέχει, σημείωσε ακόμα το διευθυντικό μέλος του ΚΕΒΕ, πως στο πλαίσιο της εισήγησής τους για μια νέα μέθοδο αντί της ΑΤΑ, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη μια κοινή σύσκεψη των εμπλεκομένων μερών με σκοπό να αξιολογηθεί ο τρόπος και το αποτέλεσμα που είχαν οι χώρες οι οποίες αντικατέστησαν τον τιμαριθμικό θεσμό.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε κοινή συνάντηση, την προσεχή Παρασκευή, 28 Απριλίου, στις 11:00πμ, παρότι δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση αν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες των εκ διαμέτρου αντίθετων θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργοδοτικών οργανώσεων.
 

  • ΑΤΑ
  • ΚΕΒΕ
  • Αιμίλιος Μιχαήλ
  • Υπουργείο Εργασίας