Hospitality & Tourism
Δήμος Σωτήρας: Καταγγέλλει μεθοδευμένο οικονομικό στραγγαλισμό και παίρνει μέτρα
Έκτακτη πανδημοτική σύσκεψη (25/4, 19:30) στο Κέντρο Κοινωνικών Παροχών για λήψη αποφάσεων
Δήμος Σωτήρας: Καταγγέλλει μεθοδευμένο οικονομικό στραγγαλισμό και παίρνει μέτρα
Κυβερνητικές υπηρεσίες έλαβαν αποφάσεις οι οποίες καταδικάζουν την τουριστική περιοχή της Σωτήρας Αμμοχώστου σε μαρασμό, με όλες τις σοβαρές συνέπειες για την τοπική κοινωνία, σημειώνει η δημοτική Αρχή μέσω ανακοίνωσης που αντικατοπτρίζει έκδηλο αναβρασμό.

Συγκάλεσε μάλιστα έκτακτη πανδημοτική σύσκεψη, για σήμερα (25/4), στις 19:30, στο Κέντρο Κοινωνικών Παροχών του Δήμου, ζητώντας τη σύσσωμη παρουσία και όσων άλλων επηρεάζονται, καθώς υπάρχει πρόθεση να παρθούν σημαντικές αποφάσεις και να ληφθούν μέτρα.

«Αιτία, η ειδική οικολογική αξιολόγηση για την περιοχή, που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος με συμμετοχή ad hoc Επιτροπής, εν αγνοία του Δήμου και χωρίς τη λήψη της δημόσιας γνώμης που προνοείται από τον νόμο. Ο καθορισμός της ζώνης ειδικής προστασίας για την περιοχή, από ειδική επιτροπή περιβάλλοντος, έγινε εν αγνοία του Δήμου, στερώντας του και το δικαίωμα της ακρόασης», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

Ούτε ανανεώσιμες πηγές
«Η ειδική οικολογική αξιολόγηση προνοεί για νέες αναπτύξεις, την αυστηρή τήρηση των συντελεστών ανάπτυξης της πολεοδομικής ζώνης μόνο, απαγορεύοντας την εφαρμογή των υπόλοιπων προνοιών του σχεδίου ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν βασικά τουριστικά κίνητρα για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ενιαία οικιστική ανάπτυξη, καθιστώντας την όποια τουριστική ανάπτυξη, μη βιώσιμη». 

Λόγω μαρίνας Αγίας Νάπας
Η ανάπτυξη δεν είναι πλέον ισόνομη με άλλες περιοχές, διαμαρτύρεται ο Δήμος Σωτήρας και εξηγεί πως «όλοι αυτοί οι περιορισμοί από το Τμήμα Περιβάλλοντος τέθηκαν ουσιαστικά ως αντισταθμιστικό μέτρο για την έγκριση της μαρίνας Αγίας Νάπας, η οποία, σε αντίθεση με τις αναπτύξεις στον Δήμο Σωτήρας, βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός της ζώνης ειδικής προστασίας. Εγκρίθηκε όμως λόγω επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος».

Μη βιώσιμα τα ξενοδοχεία
Όπως υπογραμμίζεται, το τοπικό σχέδιο που εγκρίθηκε το 2020 προνοεί τη διατήρηση και ανάπτυξη μεγάλων τεμαχίων στον Δήμο Σωτήρας. «Με τους περιορισμούς που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος, δεν είναι δυνατές μεγάλες αναπτύξεις, όπως ξενοδοχεία, εφόσον καθίστανται μη βιώσιμα», αναφέρεται. Σημειώνεται δε πως έχει ήδη καταστεί δυνατή η προσέλκυση επενδυτών για να χρηματοδοτήσουν τουριστικές αναπτύξεις, με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και για την οικονομία του τόπου.

Διαπίστωση για μεθόδευση
Για να ασκήσει έντονη κριτική στο Τμήμα Περιβάλλοντος ότι «εκ των υστέρων ερμηνεύει λανθασμένα την ειδική οικολογική αξιολόγηση». Ο Δήμος Σωτήρας βλέπει «μεθοδευμένη προσπάθεια για να μην χορηγηθεί η καθ’ όλα νόμιμα άδεια που εγκρίθηκε από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, βάση σε λανθασμένη ερμηνείας που δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος», τονίζοντας πως «θα αποτελέσει την ταφόπλακα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου και θα αποτρέψει νέες επενδύσεις».

250 νέες θέσεις εργασίας
Σημειώνει ακόμα το πράδειγμα του Sun City, «το πρώτο ξενοδοχείο στον Δήμο που αναμένεται η λειτουργία του, ολόχρονα. Θα εργοδοτηθούν περί τα 250 άτομα της περιοχής. Η λειτουργία του θα εξυπηρετεί και τα καταστήματα, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Ο Δήμος θα έχει σημαντικά έσοδα για τη δημιουργία σημαντικών έργων προς όφελος των δημοτών του, τα οποία στερήθηκε εδώ και καιρό».
 

  • Δήμος Σωτήρας
  • Σωτήρα Αμμοχώστου
  • Τμήμα Περιβάλλοντος
  • νέα ξενοδοχεία
  • τουριστική ανάπτυξη