Retail
Αποφεύχθηκε το πετσόκομμα ανακουφιστικού μέτρου για τους καταναλωτές
Παραμένει μειωμένη η τιμή των καυσίμων κίνησης κατά 8,32 σεντ το λίτρο ως τις 30 Ιουνίου
Αποφεύχθηκε το πετσόκομμα ανακουφιστικού μέτρου για τους καταναλωτές
Το αρνητικό σενάριο για τους καταναλωτές, μιας απότομης αύξησης από τις 5 του Μάη, περί των 4,16 σεντ το λίτρο στα καύσιμα κίνησης και 3,19 σεντ το λίτρο στα καύσιμα θέρμανσης, αποφεύχθηκε.

Το προσωρινό μέτρο ανακούφισης, με τους μειωμένους συντελεστές φόρου κατανάλωσης, τελικά δεν πετσοκόβεται κατά το ήμισυ. Αντίθετα, πήρε παράταση για άλλους δύο μήνες, με ισχύ μέχρι και την 30η Ιουνίου, με εφαρμογή στο 100% όπως σήμερα.

Η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την επέκταση της εφαρμογής, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα πως δεν συμφωνεί με το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών πως οι τιμές των καυσίμων έχουν σταθεροποιηθεί άρα είναι ευκαιρία για δημοσιονομική εξοικονόμηση 5.96 εκατομμυρίων ευρώ (για το 50%), κι ας φορτωθούν ακόμη ένα βαρίδιο oi καταναλωτές.

Το αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, προνοούσε όπως η μείωση αυτή στον φόρο κατανάλωσης περιοριστεί στο 50%. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών διαφώνησε, κρατώντας το 100%, μια στάση που τήρησε και η ολομέλεια.
 

  • καύσιμα κίνησης
  • καύσιμα θέρμανσης
  • Υπουργείο Οικονομικών
  • Βουλή
  • Ολομέλεια Βουλής