Economy
Η χώρα - παράδεισος για τους τραπεζίτες
Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είναι αποφασισμένη να κάνει την χώρα μια νέα παγκόσμια οικονομική δύναμη
Η χώρα - παράδεισος για τους τραπεζίτες
Οι τραπεζικές θέσεις εργασίας παραμένουν άφθονες και οι μισθοί αυξάνονται στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η έκρηξη των μισθών, οδηγείται από τον επεκτατικό ζήλο του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει την χώρα, μια νέα παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Κρατικοί οργανισμοί, όπως το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσλαμβάνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κυρίως προσωπικό από ξένες εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα. Οι τράπεζες της Wall Street επιθυμούν επίσηςνα επεκταθούν, λόγω της υπόσχεσης για συμφωνίες που συνδέονται με μια μεγάλη προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης.

Αυστηροί κανόνες

Ενώ η Σαουδική Αραβία έχει χαλαρώσει πολλούς κοινωνικούς περιορισμούς, το αλκοόλ εξακολουθεί να απαγορεύεται και οι εξωσυζυγικές σχέσεις και η ομοφυλοφιλία παραμένουν τιμωρούμενες ως «ηθικά εγκλήματα». Οι αυστηροί κανόνες και η προοπτική ενός μονότονου τρόπου ζωής στο Ριάντ συχνά κάνουν τα μεγάλα στελέχη απρόθυμα να μετοικήσουν. Εν τω μεταξύ, οι έμπειροι ντόπιοι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των μισθών.

Για να προσελκύσει ξένους εργαζομένους μακροπρόθεσμα, η Σαουδική Αραβία λαμβάνει μέτρα για να διευκολύνει τους κανόνες, όπως αυτούς που αφορούν τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες, τον διαχωρισμό φύλου και την οδήγηση γυναικών. Αλλά πολλοί αλλοδαποί διστάζουν να μετακομίσουν σε ένα μέρος που δεν διαθέτει υποδομές, ακμάζουσα κοινωνική ζωή και διαθεσιμότητα αλκοόλ. Οι ξένοι παραπονιούνται επίσης τακτικά ότι το Ριάντ είναι μια βαρετή, έρημη πόλη με λίγη ψυχαγωγία και ελάχιστα πράγματα για τα παιδιά.

Παρά το γεγονός ότι τους προσφέρονται ελκυστικά πακέτα μισθών, πολλοί ανώτεροι τραπεζίτες προτιμούν να μείνουν στο Ντουμπάι αντί να μεταφέρουν μόνιμα τις οικογένειές τους στο Ριάντ, σύμφωνα με αρκετά ανώτερα στελέχη που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Ένας τραπεζίτης της Credit Suisse Group AG με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι απέρριψε μια προσφορά λόγω του τρόπου ζωής της Σαουδικής Αραβίας.

Ορισμένοι εκπατρισμένοι είναι επίσης απρόθυμοι να μετακομίσουν σε ένα απρόβλεπτο, αυταρχικό έθνος που έχει συχνά επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη φυλάκιση ακόμη και ειρηνικών αντιφρονούντων.

«Το να γίνεις ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο θα πάρει τελικά χρόνο», δήλωσε ο Robert Mogielnicki, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον. «Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επαγγελματίες θέλουν να είναι σίγουροι ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι οικονομικές αποφάσεις συνθέτουν ένα ευνοϊκό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα».

Ζηλευτοί μισθοί

Η Recruiter Hays Plc εκτιμά ότι τα τραπεζικά στελέχη στη Σαουδική Αραβία μπορούν να κερδίζουν περίπου 20% περισσότερα από τους συναδέφους τους τους στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα εκπατρισμένα στελέχη που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στο βασίλειο από το γειτονικό Ντουμπάι μπορούν να ζητήσουν 20% έως 35% επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία κυνηγών ταλέντων Mark Williams. Οι ανώτεροι υπάλληλοι είναι σε θέση να απαιτήσουν ακόμη υψηλότερο ποσό.

Η Σαουδική Αραβία «είναι σαν την Κίνα πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε η Carmen Haddad, αντιπρόεδρος της Citigroup Inc. για τη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, οι ταχύρυθμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του βασιλείου φέρνουν επίσης «φρέσκες προκλήσεις, όπως μια συνεχιζόμενη μάχη για ταλέντα στον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε η Haddad.

Eπιπλέον, εάν οι διεθνείς εταιρείες θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο βασίλειο, πρέπει να έχουν επιτόπια παρουσία. Ένας πρόσφατος κανόνας απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να προσλαμβάνουν ένα ορισμένο ποσοστό Σαουδάραβων. Με πολλούς ομογενείς να διστάζουν να κάνουν τη Σαουδική Αραβία σπίτι τους, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλή διαπραγματευτική ισχύ.

Ανώτερα στελέχη δύο διεθνών επενδυτικών τραπεζών δήλωσαν ότι απέρριψαν πρόσφατα τους Σαουδάραβες υποψήφιους που ζήτησαν μισθούς που θα τους έκαναν μερικούς από τους πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους σε αυτές τις εταιρείες παγκοσμίως.

Το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει δελεάσει ορισμένους  υπαλλήλους με αύξηση 30% σε σχέση με τους υπάρχοντες μισθούς. Οι αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ακόμη υψηλότερες, αν και το 30% αποτελεί ένα άτυπο ανώτατο όριο για να εμποδίσει τους μισθούς να ξεφύγουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα περισσότερα πακέτα περιλαμβάνουν επίσης προνόμια, όπως δίδακτρα, στέγαση, αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και αφορολόγητο μισθό, που σημαίνει ότι οι ξένοι που μετακομίζουν στη Σαουδική Αραβία από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν τεράστια πλεονεκτήματα.

Κολοσσοί

Πολλά τραπεζικά στελέχη προέρχονται από κολοσσούς, όπως η Goldman Sachs και η HSBC.  Η HSBC, η οποία απασχολεί περίπου 200 επενδυτικούς τραπεζίτες στο βασίλειο – έχει γίνει γνωστή ως «κέντρο εκπαίδευσης» για τοπικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους, σύμφωνα με πηγές.

Πολλές παγκόσμιες τράπεζες όπως η Goldman και η Citigroup άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, καθώς το βασίλειο ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο διαφοροποίησης της οικονομίας του επενδύοντας σε νέες βιομηχανίες και πουλώντας μερίδια σε κρατικές εταιρείες όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco.

Κόμβος 10 δισ.

Το βασίλειο έχει κατασκευάσει έναν επιχειρηματικό κόμβο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – την Οικονομική Περιοχή του Βασιλιά Αμπντουλάχ – στο Ριάντ, η οποία τελικά δείχνει σημάδια ζωής αφού είχε ερημώσει για αρκετά χρόνια. Η μεγάλη περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας είναι γεμάτη από ουρανοξύστες. Το κινεζικό τεχνολογικό μεγαθήριο Alibaba Group Holding Ltd. έχει γραφεία εκεί, καθώς και μια σειρά από τοπικές τράπεζες. Η Goldman Sachs σχεδιάζει να μετακομίσει στο Ριάντ, αργότερα φέτος.

Πηγή: ΟΤ.gr