Economy
Τρεις σημαντικές αποφάσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο
2024 το υγροποιημένο, σε τρία χρόνια σε αέρια μορφή και παράλληλα με εξαγωγές στην Ευρώπη
Τρεις σημαντικές αποφάσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο
Εντός του δευτέρου τριμήνου του 2024, τοποθετεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ενέργειας, την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρου, πολύ πιθανόν με εισαγωγή από τη θαλάσσια αποκλειστική ζώνη του Ισραήλ.

Η υγροποιημένη μορφή, κρίνοντας από τις σημερινές τιμές, δεν θα μειώσει σημαντικά το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής και κατ’ επέκταση τον λογαριασμό των τελικών καταναλωτών σε αυτό το επίπεδο.

Το όφελος, με τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έγκειται στη μείωση της εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων, τα δικαιώματα αγοράς των οποίων επιβαρύνουν τους τελικούς καταναλωτές.

Αισθητή μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, άρα και του λογαριασμού ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, διαβεβαιώνει πως θα επιτευχθεί με την έλευση φυσικού αερίου σε αέρια μορφή, που υπολογίζεται σε τρία χρόνια περίπου.

Βάσει του υπουργικού σχεδιασμού, στις 28 και 29 Μαΐου θα γίνουν στην Κύπρο συναντήσεις με εταιρείες τεχνολογίας υγροποίησης φυσικού αερίου, εταιρείες κατασκευής αγωγών, εταιρείες που αγοράζουν το φυσικό αέριο και το μεταφέρουν στις αγορές.

Ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιλέξει, τέλη του 2023, ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει για την έλευση φυσικού αερίου, από κυπριακά και πιθανότατα ισραηλινά κοιτάσματα, για δύο σκοπούς: ηλεκτροπαραγωγή για τις ανάγκες της χώρας, εξαγωγή προς ευρωπαϊκές αγορές.

  • φυσικό αέριο
  • Γιώργος Παπαναστασίου
  • Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας