Economy
Γιατί γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους με χρυσό οι κεντρικές τράπεζες
Το κάνουν ως αντιστάθμισμα στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις οικονομικές ανησυχίες
Γιατί γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους με χρυσό οι κεντρικές τράπεζες
Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ζήτηση για χρυσό από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους με το πολύτιμο μέταλλο ως αντιστάθμισμα στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις οικονομικές ανησυχίες.

Οι τιμές ξεπέρασαν το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και φλερτάρουν με νέο υψηλά ρεκόρ , καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, μια πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και πιθανά περαιτέρω προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ στρέφουν τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) , η ζήτηση (εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών) μειώθηκε κατά 13% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, το ίδιο διάστημα οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα, το υψηλότερο ποσοστό αγορών που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2000, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τα τελευταία τρίμηνα.

Η Louise Street, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, δήλωσε στο CNBC ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, συνεχίζεται η τάση που ξεκίνησε το περασμένο έτος, σύμφωνα με την οποία οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες εκτινάχθηκαν σε υψηλό 11 ετών το 2022.

Οι top αγοραστές

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής κατά τη διάρκεια του τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι τώρα 45% υψηλότερα από ό,τι στο τέλος του 2022.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) πρόσθεσε 58 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου και τώρα διατηρεί 2.068 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, το 4% των συνολικών αναφερόμενων αποθεμάτων χρυσού παγκοσμίως. Η Τουρκία ήταν και πάλι μεγάλος αγοραστής, αυξάνοντας τα αποθέματά της κατά 30 τόνους, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας πρόσθεσε  7 τόνους.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσών κοσμημάτων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το 41% ​​του παγκόσμιου συνόλου, με τη ζήτηση να αυξάνεται εκ νέου μετά την άρση των μέτρων μηδενικής Covid, αν και οι υψηλές και ασταθείς τιμές μείωσαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία σημείωσε το ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο εδώ και τρία χρόνια . Συνολικά, τα κοσμήματα παρέμειναν σχετικά σταθερά το πρώτο τρίμηνο, με την Κίνα να αντισταθμίζει την πτώση στην Ινδία.

Ράβδοι χρυσού

Η ζήτηση για ράβδους και κέρματα ενισχύθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους, αν και σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές σε βασικές αγορές, με τη ζήτηση των ΗΠΑ να φτάνει στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδο από το 2010, λόγω των φόβων για ύφεση και της αναζήτησης ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων αναταραχή.

Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη αποδυναμώθηκε με τη Γερμανία να καταγράφει πτώση της ζήτησης κατά 73%, την οποία η WGC απέδωσε στη θετική μετατροπή των πραγματικών επιτοκίων και στην άνοδο της τιμής του χρυσού σε ευρώ, η οποία προκάλεσε ανάληψη κερδών από τους επενδυτές.

Στα ύψη οι τιμές

Με νέο ιστορικό υψηλό φλερτάρουν οι τιμές του χρυσού καθώς η αναζωπύρωση της κινεζικής ζήτησης και οι φόβοι για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ έχουν προσθέσει περαιτέρω καύσιμο στο εξάμηνο ράλι του πολύτιμου μετάλλου.

Το ράλι του χρυσού ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο, με βάση το ρεκόρ αγορών 1.087 τόνων από τις κεντρικές τράπεζες πέρυσι. Μη δυτικοί θεσμοί άντλησαν το κίτρινο μέταλλο για να αντισταθμίσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ, αφού η Ουάσιγκτον εξόπλισε το δολάριο στις κυρώσεις της κατά της Μόσχας.

Πηγή: ΟΤ.gr