Economy
Η στέψη του Βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου - Η βασιλική περιουσία δισεκατομμυρίων
Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
Η στέψη του Βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου - Η βασιλική περιουσία δισεκατομμυρίων
Ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να περιλαμβάνεται στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η περιουσία πίσω από τον αρχηγό του βρετανικού κράτους, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των περισσότερων άλλων εύπορων οικογενειών. 

Τα πιο πολύτιμα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Καρόλου – δεν μπορούν να πωληθούν για προσωπικό όφελος. Αντίθετα, ο Κάρολος, 74 ετών, δικαιούται ως αρχηγός του βρετανικού κράτους εισοδήματα από το Crown Estate -τη μεγαλύτερη από τις επενδυτικές οντότητες που στηρίζουν τον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου- καθώς και από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

Οι δύο αυτές οντότητες διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 17 δισεκατομμυρίων λιρών (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) με την καθαρή τους αξία να αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 80% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες τιμές των εκτάσεων και ακινήτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τα επίσημα καθήκοντά της, η βασιλική οικογένεια χρηματοδοτείται μέσω του Sovereign Grant, λαμβάνοντας ετησίως ένα ποσό στο πλαίσιο συμφωνίας του 1760 μεταξύ του μονάρχη και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιστοιχεί συνήθως στο τέταρτο των κερδών του Crown Estate, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και καταστήματα παιχνιδιών, αλλά και υψηλής ραπτικής.

Κατά το Bloomberg, η φετινή επιχορήγηση έως τον Μάρτιο ανέρχεται σε 86,3 εκατομμύρια λίρες, παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2022, όταν τα περισσότερα από τα έσοδα διατέθηκαν για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων και την πληρωμή του προσωπικού.

Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο κατέχει σημαντικές εκτάσεις γης σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, παρέχουν εισοδήματα στον μονάρχη, βοηθώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων άλλων μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε η Λόρα Κλάνσι, λέκτορας μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, τα οικονομικά των βασιλικών μελών είναι «πολύ θολά».

Ο μονάρχης δεν πληρώνει εξάλλου φόρο κληρονομιάς για οτιδήποτε έλαβε από τον προκάτοχό του. Ο τυπικός συντελεστής φόρου κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 40%.

Πηγή: naftemporiki.gr