Economy
Νέα τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για τον Μάιο
Μικρή αλλαγή στον λογαριασμό από την ΑΗΚ για τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος
Νέα τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για τον Μάιο
Μικρή ποσοστιαία αύξηση 2% κατέγραψε η τιμή της κιλοβατώρας για τον τρέχοντα Μάιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Από τα 27,5 σεντ του Απριλίου, πλέον ανήλθε στα 28 σεντ και θα έχει την ανάλογη αντανάκλαση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για μια μέση οικιακή κατανάλωση, που σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου υπολογίστηκε στις 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία, η χρέωση στον τελικό καταναλωτή είναι πλέον γύρω στα 226 ευρώ, μετά τη φορολόγηση. Στο συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η βοήθεια από το κράτος υπολογίζεται κλιμακωτά, αναλόγως της κατανάλωσης και με οροφή τις 800 κιλοβατώρες. Για τις πρώτες 400 κιλοβατώρες η επιδότηση καλύπτει το 85% της αύξησης. Για τις επόμενες 200 κιλοβατώρες είναι μέχρι 75% ενώ για τις υπόλοιπες 200 κιλοβατώρες υπολογίζεται μέχρι το 50%. Από τις 800 και πάνω, η στήριξη μηδενίζεται, με το σκεπτικό του κινήτρου για εξοικονόμηση.

Η εμπορική χρήση
Για εμπορική χρήση η επιδότηση υπολογίζεται ως ακολούθως: Για διμηνιαία κατανάλωση 1-500 kWh, μέχρι 85%. Από 501-750 kWh μέχρι 75%. Από 751-1500 kWh μέχρι 50%. Μηδενική επιδότηση για διμηνιαία κατανάλωση μεγαλύτερη των 1500 KWh.

Η βιομηχανική χρήση
Για βιομηχανική χρήση η επιδότηση υπολογίζεται ως ακολούθως: Για διμηνιαία κατανάλωση 1-750 kWh, μέχρι 85%. Από 751-1000 kWh, μέχρι 75%. Από 1001-1500 kWh, μέχρι 50%. Μηδενική επιδότηση για διμηνιαία κατανάλωση μεγαλύτερη των 1500 KWh.

Δίμηνη ανανέωση
Το προσωρινό μέτρο ανακούφισης των πολιτών, που εφαρμόζεται από πέρυσι και ανανεώνεται κάθε δυο μήνες, με τρέχουσα ισχύ ως το τέλος Ιουνίου, καλύπτει την αύξηση στο κόστος ενέργειας, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022, όταν είχε επιβεβαιωθεί η ανεξέλεγκτη εξωγενής άνοδος τιμών των διυλισμένων πετρελαιοειδών συνεπεία του Ουκρανικού.

Ετεροχρονισμένα
Το τρέχον κόστος ενέργειας για την ΑΗΚ είναι ετεροχρονισμένο. Αφορά φορτία καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή που είχαν εξασφαλιστεί αρκετές ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, καθώς και διεθνή ΜΜΕ, παρατηρείται μια πτωτική τάση στα πετρελαιοειδή το τελευταίο διάστημα που λογικά θα έχει -θετική- αντανάκλαση για την Κύπρο εντός των προσεχών μερικών εβδομάδων.

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ
Θυμίζουμε πως για να καταστεί εφικτή η μεγαλύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, σε βαθμό που να καταστεί αισθητά φθηνότερο το ρεύμα για τους τελικούς καταναλωτές, εξακολουθεί να απαιτείται η υλοποίηση των παρακάτω στόχων: Εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου σε συγκεκριμένα σημεία, ολιστική αντιμετώπιση των πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών για τα πολλά πράσινα ενεργειακά έργα που εκκρεμούν.

  • ΑΗΚ
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • λογαριασμός
  • καταναλωτές