Economy
Η Chevron βγάζει αποτέλεσμα για την Κύπρο στις 26 Ιουλίου
Σε εξέλιξη από τα τέλη Απριλίου η τρίτη και σημαντικότερη γεώτρηση στο κοίτασμα του τεμαχίου 12 της ΑΟΖ
Η Chevron βγάζει αποτέλεσμα για την Κύπρο στις 26 Ιουλίου
Στις 26 του προσεχούς Ιουλίου, το Υπουργείο Ενέργειας θα γνωρίζει το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη τρίτης γεώτρησης στο θαλάσσιο τεμάχιο 12, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες γεωτρήσεις επιβεβαιωτικού χαρακτήρα, καθώς κτυπά, για πρώτη φορά, στο κέντρο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που θεωρείται το πιο καίριο σημείο.

Η Chevron, θέλοντας να επιβεβαιώσει τις ποσότητες των προηγούμενων γεωτρήσεων, άρχισε από τα τέλη Απριλίου να τρυπά στο κεντρικό μέρος του κοιτάσματος, σε βάθος νερού 1.750 μέτρων. Ο στόχος είναι να κατέβει στα 5.800 μέτρα από την επιφάνεια του νερού.

Ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, αναμένει το αποτέλεσμα από την εταιρεία ώστε να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό αναφορικά με τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς και των ποσοτήτων που θα επιχειρηθεί να πωλούνται στην Ευρώπη ώστε το έργο να καταστεί βιώσιμο για τους συμμετέχοντες.

Θυμίζουμε πως έχει αναφερθεί σε υπολογισμούς για έλευση αεριοποιημένου φυσικού αερίου, από το κυπριακό κοίτασμα, πιθανόν και από το Ισραήλ, σε τρία χρόνια περίπου. Ο στόχος του είναι όπως στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 να εισαχθεί στην Κύπρο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

  • φυσικό αέριο
  • κοίτασμα Αφροδίτη
  • ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ
  • Γιώργος Παπαναστασίου
  • Υπουργείο Ενέργειας
  • Chevron