Economy
Τρία «ναι» από συντεχνίες, αύριο αναμένεται και το τέταρτο
Ο υπουργός Εργασίας έπεισε το συνδικαλιστικό κίνημα για το -προσωρινό- μέλλον της ΑΤΑ
Τρία «ναι» από συντεχνίες, αύριο αναμένεται και το τέταρτο
Μετά τη ΔΕΟΚ, το δεύτερο χρονικά «ναι» από συντεχνία στην πρόταση του υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ ανακοινώθηκε σήμερα (11/5) από την ΣΕΚ, η οποία επίσης επέλεξε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, κάνοντας τον δικό της συμβιβασμό ώστε να συμβάλει σε συμφωνία.

Έστω και αν αυτή η συμφωνία δεν επιλύνει το πρόβλημα αλλά μεταθέτει τη συζήτηση, μεταξύ κοινωνικών εταίρων που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους, σε ένα χρονικό πλαίσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Η ΣΕΚ εκτίμησε θετικά την αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ, από το 50% στο 66,67%, εκφράζει τη διαπίστωση πως η πρόταση του Γιάννου Παναγιώτου κινείται στη φιλοσοφία της μεταβατικής συμφωνίας και πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επέκταση της εφαρμογής του θεσμού, επικαλούμενη ευρωπαϊκές θέσεις.

Η ανακοίνωση της ΣΕΚ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ συνήλθε σήμερα και αφού αξιολόγησε τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ, αποφάσισε να την αποδεχθεί. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΑΤΑ από τον προσεχή Ιούνιο θα καταβάλλεται στο 66.7% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από το 50% που ήταν μέχρι σήμερα με βάση τη μεταβατική συμφωνία του 2017.

Η νέα συμφωνία έγινε αποδεκτή μετά από εκατέρωθεν συμβιβασμούς ανάμεσα στη συνδικαλιστική και εργοδοτική πλευρά και συμβάλλει στη διατήρηση της φιλοσοφίας του θεσμού, ενώ μειώνεται κατά έξι μήνες ο χρόνος ολοκλήρωσης του διαλόγου, (μέχρι και τον Ιούνιο του 2025), ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία στα πλαίσια συγκεκριμένου δομημένου διαλόγου. Η συγκεκριμένη μείωση του χρόνου έγινε μετά από απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος που έγινε αποδεκτή τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους Εργοδότες.

Με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων βελτιώνεται σημαντικά η αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών, διασφαλίζεται η αναγκαία εργατική ειρήνη και ανοίγει ο δρόμος για τη διαχείριση του άλλου μεγάλου κοινωνικού στόχου, που παραπέμπει σε επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων, όπως προβλέπεται και από σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από την κατάληξη της όλης προσπάθειας αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η αξία και η χρησιμότητα της Τριμερούς συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου».

Ομόφωνα η ΠΑΣΥΔΥ

Το ότι η μεσολαβητική πρόταση δεν διασφαλίζει χρονικό πλαίσιο για την πλήρη καταβολή της ΑΤΑ στους εργαζόμενους, άφησε στην άκρη και η ΠΑΣΥΔΥ, παρά τον αρχικό προβληματισμό της. Σήμερα (11/5), η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε ομόφωνα το «ναι» στην πρόταση του υπουργού Εργασίας.

Η θέση της ΠΕΟ

Απόφαση, που φέρεται να είναι θετική, έχει λάβει και το Εκτελεστικό της ΠΕΟ αλλά θα την ανακοινώσει αύριο, μετά το Γενικό Συμβούλιο των 110 ατόμων, που έχει προγραμματιστεί για τις 15:00, εάν κι εφόσον γίνει αποδεκτή και αφού προηγηθεί η αιτιολόγηση της θέσης της συντεχνίας.

Η ΠΕΟ ενημέρωσε τον Γιάννο Παναγιώτου για τη μέρα και την ώρα που θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο ώστε να μην προγραμματίσει νωρίτερα τη μεταξύ τους συνάντηση.

  • ΣΕΚ
  • ΠΕΟ
  • ΔΕΟΚ
  • ΑΤΑ
  • ΠΑΣΥΔΥ
  • Υπουργός Εργασίας