Health & Pharma
Ψάχνουν την πηγή της φορμαλδεΰδης στο υπόγειο της Κεντρικής Τράπεζας
Βάσει μετρήσεων ποιότητας αέρας στις 10 και 11 Απριλίου, το επιτρεπόμενο όριο είχε ξεπεραστεί τρεις φορές
Ψάχνουν την πηγή της φορμαλδεΰδης στο υπόγειο της Κεντρικής Τράπεζας
Εξωτερικός εμπειρογνώμονας, στον οποίο αποτάθηκε η Κεντρική Τράπεζα, ψάχνει να εντοπίσει την πηγή της φορμαλδεΰδης στο κτήριο. Ειδικότερα στον υπόγειό του χώρο, όπου η ατμόσφαιρα ήταν μέχρι πρότινος αποπνικτική και εκτός επιτρεπόμενου ορίου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα, που διεξήχθησαν στις 10 και 11 Απριλίου, το επίπεδο φορμαλδεΰδης ήταν από διπλάσιο έως τριπλάσιο του επιτρεπόμενου, γεγονός που έθεσε σε εγρήγορση τους αρμόδιους της Κεντρικής Τράπεζας για θέματα ασφάλειας και ανθρώπινης υγείας.

Ζητήθηκε τηλεργασία
Ακολούθησαν μια διαδικασία συνεχούς αερισμού του κτηρίου, ιδιαίτερα στον υπόγειο χώρο όπου είναι η καρδιά του προβλήματος ενώ ζητήθηκε από όσους εργαζόμενους έχουν την ευχέρεια της τηλεργασίας να το πράξουν. Σήμερα, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε ως πολύ πιο ανεκτή συγκριτικά με ένα μήνα προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Επιθεωρήσεως Εργασίας ενημερώθηκε πρόσφατα από την ΕΤΥΚ για την ύπαρξη του υπό αναφορά προβλήματος. Όχι από την αρχή που εντοπίστηκε. Αρμόδιοι του τμήματος ανταποκρίθηκαν αμέσως, βρέθηκε στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας και έμειναν ικανοποιημένοι από τα προκαταρκτικά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί.

Δηλώσεις Λεοντίδου
Η Τασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου, ανώτερη λειτουργός επιθεώρησης εργασίας, προϊσταμένη του κλάδου χημικής προστασίας και ασφάλειας υπηρεσιών, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», είπε σχετικά: «Διαπιστώσαμε ότι στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων από την Κεντρική Τράπεζα για την ποιότητα του αέρα, πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν στις 10 και 11 Απριλίου, έδειξαν κάποια ψηλά επίπεδα φορμαλδεΰδης».

Αναφορικά με την αντίδραση από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, είπε: «Διαπιστώσαμε ότι έλαβε αμέσως διορθωτικά μέτρα. Επέτρεψε σε όσους εργαζόμενους μπορούσαν να δουλέψουν εκτός γραφείου, με τηλεργασία, να το κάνουν. Βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του αέρα αυξάνοντας τις εναλλαγές μέσα στο κτήριο. Όλα αυτά κρίθηκαν από εμάς ως κατάλληλα και σωστά μέτρα για προσωρινή λύση του προβλήματος».

Για να εξηγήσει και τις συνθήκες υπό τις οποίες ευδοκιμεί η φορμαλδεΰδη, λέγοντας: «Το φαινόμενο παρατηρείται σε χώρους εργασίας οι οποίοι δεν αερίζονται καλά και επιβαρύνεται η ποιότητα του αέρα από αναθυμιάσεις, από χρήση χημικών ουσιών, από εκπομπές από έπιπλα, από ψεκασμένα ξύλα και λοιπά. Πέρασαν κάποιες μέρες μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα η Κεντρική Τράπεζα καθώς οι μετρήσεις έγιναν από εξωτερικό φορέα. Το όριο είχε ξεπεραστεί δύο με τρεις φορές, στο υπόγειο κυρίως».

Πιθανόν από έπιπλα
Η Τασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου αναφέρθηκε επίσης στις πιθανές πηγές του προβλήματος: «Η κύρια πηγή πρέπει να είναι από έπιπλα, όπως για παράδειγμα αν έφεραν καινούργια έπιπλα. Ή αν έχει γίνει χρήση καθαριστικών που αν επιδράσουν μεταξύ τους παράγουν φορμαλδεΰδη. Όλα θα αξιολογηθούν. Έχουν αναθέσει την εργασία σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα. Εντός των επόμενων ημερών θα ξέρουμε ποια είναι η πηγή και θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Υπάρχει ασφάλεια, σήμερα, όσον αφορά την ποιότητα αέρα, για τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα; «Όπως είναι τώρα είναι διασφαλισμένο. Έχουμε τόσες εναλλαγές αέρα που είναι κάτω από τα όρια η φορμαλδεΰδη. Ο αέρας πλέον είναι σχεδόν εξωτερικός. Έχει γίνει άνοιγμα όλων των παραθύρων που μπορούν να ανοιχθούν και έχουν αυξηθεί στο μέγιστο οι εναλλαγές με τεχνητά μέσα. Οπότε θεωρώ ότι είναι ασφαλές, ως προσωρινή λύση βέβαια» απάντησε η ανώτερη λειτουργός επιθεώρησης εργασίας.

Για να καταλήξει: «Θα τροχοδρομηθούν και άλλες λύσεις, όπως μας έχουν ενημερώσει, που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα ασφάλειας. Θα γίνουν νέες μετρήσεις και από νέα εργαστήρια. Θα έρθει εμπειρογνώμονας να αξιολογήσει το θέμα, οπότε θεωρούμε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα».

  • Κεντρική Τράπεζα
  • Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
  • ποιότητα αέρα
  • μετρήσεις ποιότητας αέρα