Economy
Υψηλότερα κέρδη μετά τη φορολογία κατά €78 εκατομμύρια
Η Τράπεζα Κύπρου γνωστοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023
Υψηλότερα κέρδη μετά τη φορολογία κατά €78 εκατομμύρια
Ισχυρή κερδοφορία ανακοίνωσε σήμερα (16/5) η Τράπεζα Κύπρου, επωφελούμενη από ευνοϊκές συνθήκες, όπως σημειώνει. Τα κέρδη της μετά τη φορολογία, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν κατά €78 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο ήταν €95 εκατομμύρια ενώ κατά τους ίδιους περσινούς μήνες ήταν €17 εκατομμύρια. Τα καθαρά της έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν €162 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 127% και τα οποία υποστηρίχθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων.

Ανακοίνωσε επίσης συνολικά λειτουργικά έξοδα (αναπροσαρμοσμένα για τον ειδικό φόρο επί των καταθέσεων και άλλα τέλη, εισφορές) μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα έπεσε στο 34%, καθώς πέρσι βρισκόταν στο 60%.

Η οικονομική προοπτική παραμένει ισχυρή, τονίζει η Τράπεζα Κύπρου και τεκμηριώνει τη θέση της με τα ακόλουθα στοιχεία, όπως τα καταγράφει:
Πρώτο, οικονομική ανάπτυξη ύψους 2.8% το 2023, σημαντικά πιο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Δεύτερο, ισχυρός νέος δανεισμός θετικά επηρεασμένος και από εποχικότητα και αυτό το τρίμηνο ύψους €624 εκατομμυρίων, αυξημένος κατά 41% σε τριμηνιαία βάση και περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση.
Τρίτο, χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €9.9 δις αυξημένο κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και ετήσια βάση.

Καταθέσεις και ρευστότητα

Η βάση καταθέσεων, στην πλειονότητα της λιανική όπως αναφέρει το τραπεζικό ίδρυμα, ύψους €19 δισεκατομμυρίων είναι αυξημένη κατά 7% σε ετήσια βάση και στα ίδια
επίπεδα σε τριμηνιαία βάση. Αναφέρεται ακόμα σε υψηλή ρευστότητα στον ισολογισμό με €9.2 δισεκατομμύρια τοποθετημένα στην ΕΚΤ.

Η Τράπεζα Κύπρου υπενθυμίζει και την επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων μετά από 12 χρόνια. Με μέρισμα €0.05 ανά συνήθη μετοχή, για €22.3 εκατομμύρια από την κερδοφορία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σημειώνει επίσης τα εξής στοιχεία: «Ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, προς δάνεια, στο 3.8%, μειωμένο κατά 7.6% σε ετήσια βάση. Δείκτης κάλυψης ΜΕΔ στο 73%. Χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων ύψους 44 μ.β στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία και ετήσια βάση, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της πιστωτικής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου».

  • Τράπεζα Κύπρου
  • οικονομικά αποτελέσματα