Retail
Η Κυπριακή Δημοκρατία απέφυγε σκόπελο €5.113.944
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την απαίτηση του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων
Η Κυπριακή Δημοκρατία απέφυγε σκόπελο €5.113.944
Μία μεγάλη νομική διαμάχη 12 χρόνων έφθασε στο τέλος της, με την Κυπριακή Δημοκρατία να αποφεύγει ένα θεόρατο σκόπελο €5.113.944, που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό που αξίωνε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, με εναγόμενους το Υπουργείο Εμπορίου και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με απόφαση (15/5) που υπογράφει ο Άγγελος Δαυίδ, απέρριψε την απαίτηση του ΠΟΑ, δικαιώνοντας το Υπουργείο Εμπορίου για την ενέργειά του αρχικά να διακόψει και ακολούθως να τερματίσει τη χρηματοδότηση προγράμματος προώθησης ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Έκλεισε την κάνουλα
Ο λόγος ήταν πως το υπουργείο είχε ζητήσει στοιχεία για τεκμηρίωση τιμολογήσεων, από τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, που δεν τα έλαβε, κρίνοντας πως έπρεπε να κλείσει την κάνουλα. Μια απόφαση που έλαβε αφού πρώτα είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον χειρισμό του ζητήματος. Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε ο οργανισμός εκτέλεσης, η εταιρεία Agropromotion Sprl, εναντίον του οποίου ολοκληρώθηκαν οι ποινικές διαδικασίες στο Βέλγιο και οι ιδιοκτήτες εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Για εικονικές εταιρείες
Όπως λέχθηκε από την πλευρά των εναγόμενων, είχαν διαπιστώσει ότι εταιρείες που φέρονταν ότι εκτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων και εργασιών του προγράμματος, εκδίδοντας τιμολόγια, αποτελούσαν ουσιαστικά εικονικές εταιρείες, εγγεγραμμένες στην Κύπρο, χωρίς εμπειρίες, προσωπικό ή άλλες υποδομές δραστηριοποίησης.

Μαζί με τη Βουλγαρία
Επρόκειτο για διακρατικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή και του αντίστοιχου οργανισμού της Βουλγαρίας. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη είχε καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα €4.988.000 ενώ θα κάλυπτε το 50% του ποσού. Το 30% του ποσού θα καλυπτόταν, κατά 60% από την Κύπρο και σε ποσοστό 40% από τη Βουλγαρία. Το υπόλοιπο 20% θα καταβαλλόταν κατά 60% από τον ΠΟΑ και 40% από τον βουλγαρικό BADP.

Σε τρεις ετήσιες φάσεις
Το πρόγραμμα θα διεξαγόταν σε τρεις ετήσιες φάσεις, από τις 24.4.2009 μέχρι τις 23.4.2012, ενώ η κάθε φάση θα χωριζόταν σε τέσσερα τρίμηνα. Στο τέλος εκάστου τριμήνου ο ΠΟΑ θα έπρεπε να υποβάλλει αίτηση πληρωμής προς το Υπουργείο Εμπορίου για να του καταβληθεί το 80% του ποσού, που ο ίδιος θα είχε καταβάλει προς τον οργανισμό εκτέλεσης, την Agropromotion Sprl. Το υπόλοιπο 20% θα κατακρατείτο μέχρι να αποπερατωθεί η κάθε ετήσια φάση και θα καταβαλλόταν στο τέλος κάθε ετήσιας φάσης, κατόπιν  υποβολής σχετικής αίτησης.

Η τοποθέτηση του ΠΟΑ
Το ζήτημα προέκυψε κατά την αξιολόγηση της τρίτης, ενδιάμεσης αίτησης της ενάγουσας, προς πληρωμή, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, όταν είχαν ζητηθεί περαιτέρω διευκρινήσεις, στοιχεία και δικαιολογητικά για τα διεκδικούμενα ποσά. Η θέση της ΠΟΑ ήταν πως δεν είχε συμβατική ή νομοθετική υποχρέωση για προσκόμιση πρόσθετων τιμολογίων ή στοιχείων, πέραν από τα τιμολόγια του οργανισμού εκτέλεσης και τα τιμολόγια τυχόν υπεργολάβου του.

Απάντηση εναγόμενων
Η πλευρά των εναγόμενων, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αρχή της διαφάνειας και τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, υπέδειξε ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο και υποχρέωσή της να αναζητεί πειστικές λεπτομέρειες και στοιχεία πριν εγκρίνουν την απόδοση των αιτούμενων ποσών. Σημειώνεται ότι εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου μάρτυρας ήταν η ανώτερη λειτουργός Αλίκη Ιορδάνου και εκ μέρους του ΚΟΑΠ ο ανώτερος λειτουργός Σωκράτης Σωκράτους.

Σοβαρές οι παραλήψεις
Στην απόφαση του δικαστηρίου σημειώνεται πως «οι παραλήψεις της ενάγουσας ήταν τέτοιας, σοβαρής μορφής, που δικαιολογούσαν τον τερματισμό στο τέλος της ημέρας της επίδικης σύμβασης, αναπόδραστα οι αξιώσεις της, ως περιλαμβάνονται στην υπό συζήτηση αγωγή της και έχουν οριοθετηθεί από την πλευρά της κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, δεν μπορούν να έχουν επιτυχή κατάληξη».

Δεύτερη σερί απόρριψη
Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχή, για το Υπουργείο Εμπορίου, δικαστική απόφαση το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί αγωγή για άλλο ένα προγράμματα προώθησης του ΠΟΑ για Ντουμπάι - Κουβέιτ, με απαίτηση ενός ποσό 100 χιλιάδων ευρώ, που επίσης απορρίφθηκε.

  • Υπουργείο Εμπορίου
  • Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων
  • Δικαστήριο
  • Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών