Marketing Week
«Συμμετοχική λήψη αποφάσεων μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ατόμων με νευρονοητικές/νευροβιολογικές (ψυχικές) διαταραχές»
Μια ημερίδα από το Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας «Αντιφών», το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ και την εταιρεία Kratis Training & Consulting, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ψυχικής Υγείας και της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών.
«Συμμετοχική λήψη αποφάσεων μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ατόμων με νευρονοητικές/νευροβιολογικές (ψυχικές) διαταραχές»

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, το Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας «Αντιφών», το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ και η εταιρεία Kratis Training & Consulting διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχική λήψη αποφάσεων μεταξύ επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ατόμων με νευρονοητικές/νευροβιολογικές (ψυχικές) διαταραχές».

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ Μαρία Καρανικόλα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχική λήψη αποφάσεων υφίσταται όταν οι θεσμοί προβλέπουν και προασπίζουν τη δέσμευση και την ενεργώ εμπλοκή των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα επίπεδα φροντίδας υγείας.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Υγείας ανάγνωσε η κ. Γαβριήλ Παμπίτσα, και εκ μέρους του Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ο κ.Αλέξανδρος Τίφας. 

Ο κος Βαγγέλης Δημοσθένους, Διευθύνων Σύμβουλος και εκπαιδευτής της εταιρείας «Kratis Training & Consulting Ltd», έθιξε το θέμα της αποτελεσματικής επικοινωνίας και της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου φροντίδας, καθώς και το πώς αυτό επηρεάζει την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. 

Στη συνέχεια, η κα Πόλυ Γρηγορά, Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας - Αντιφών» σε μια βιωματική ομιλία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συμμετοχικής λήψης αποφάσεων μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των επαγγελματιών υγείας για τη δέσμευση και την ορθή εφαρμογή της θεραπείας και της φαρμακοθεραπείας ειδικότερα.

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσαν και οι: κ.Λουκάς Γρηγοράς, συμμετέχων της μελέτης ΜοΒ (Management Of My Bipolarity), η κα Άννα Χατζηιωάννου, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ και Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, η κ. Θεανώ Μαυρομουστάκη, Ανώτερη Δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών, η κα Ειρήνη Ανδρέου, Ψυχίατρος του ΟΚΥΠΥ, η κα Κατερίνα Καικούσιη, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Κοινοτικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Δρ Μ. Βασιλειάδου, Α. Καθηγήτρια Εικαστικής Αγωγής/θεραπείας, Πανεπιστήμιο Frederick.

Συμπερασματικά, τονίστηκε και ο καθοριστικός ρόλος των νοσηλευτών/τριών στη βελτίωση των συστημάτων υγείας για την καλή υγεία και την ψυχική υγεία ειδικότερα.   

Την Ημερίδα συντόνισαν οι: Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Άννα Παραδεισιώτου, Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ και Δρ Λ. Σαμαρτζής, πρόεδρος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας «Αντιφών», στοχεύει με τη δράση του να συμβάλει  στην ισότιμη και ομαλή ένταξη ατόμων που νοσούν από κάποια ψυχική ασθένεια στην ευρύτερη κοινωνία, με ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν. Ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

  • Αντιφών
  • Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας
  • ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
  • ΤΕΠΑΚ
  • Kratis Training & Consulting
  • ημερίδα