Marketing Week
Κέντρο Έρευνας Μαστίχας: Πρωτοποριακό έργο για ανάδειξη των ιδιοτήτων του «διαμαντιού» της Χίου και προώθηση διεθνώς νέων προϊόντων
Νέα διάσταση προσέλαβε η επιχειρηματική συνεργασία του Ομίλου Χ.Α.ΠΑΠΕΛΛΗΝΑΣ για τα προϊόντα Mastiha Art of Nature
Κέντρο Έρευνας Μαστίχας: Πρωτοποριακό έργο για ανάδειξη των ιδιοτήτων του «διαμαντιού» της Χίου και προώθηση διεθνώς νέων προϊόντων
Μια νέα εποχή άνοιξε για την προώθηση διεθνώς των προϊόντων της μαστίχας με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (ΚΕΜ) στην κωμόπολη Καλλιμασιά της Χίου, η οποία απέχει 13 χλμ από την πρωτεύουσα του νησιού.

Με τα εγκαίνια του Κέντρου, τα οποία τελέστηκαν με κάθε επισημότητα το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο χρόνων της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που φιλοδοξεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιότητες του διαμαντιού της Χίου, της μαστίχας, που μαζί με τη ναυτιλία, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού, και όχι μόνον.

  • Η λειτουργία του πολύ σημαντικού αυτού έργου δίνει μια άλλη, μεγάλη,  διάσταση στην επιχειρηματική συνεργασία του Ομίλου Χ.Α.Παπαέλληνας, ο οποίος ανέλαβε  τη διανομή και προώθηση των παραφαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2021

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι ένα πρωτοποριακό και εμβληματικό έργο βιώσιμης ανάπτυξης που στοίχισε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας νέα «επενδυτικά» κανάλια, καθώς θα συμβάλλει στην παραγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων με βάση τη μαστίχα, και με έμφαση στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα τονίστηκαν ιδιαίτερα κατά την τελετή των εγκαινίων.

  • Κωνσταντίνος Γανιάρης, πρόεδρος του Κέντρου:  «Σήμερα γράφουμε μια λαμπρή σελίδα και μια από τις σημαντικότερες του ελληνικού συνεργατισμού. Από την νέα επένδυση, η μαστίχα και τα παράγωγά της θα τοποθετηθούν με ευνοϊκότερους όρους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, προσδίδοντας μεγαλύτερη αξία, τόσο στη μαστίχα όσο και στους παραγωγούς της».
  • Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου: «Με την λειτουργία του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου μπαίνει σε μια καινούργια αναπτυξιακή τροχιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης».
  • Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Η δύναμη της μαστίχας είναι η δύναμη των ανθρώπων της Χίου και με την νέα επένδυση δημιουργούνται νέες προοπτικές για το διαμάντι του νησιού»

Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τελέστηκαν από ένα επιφανή Έλληνα με καταγωγή την Χίο, τον Sir Μενέλαο Πάγκαλο, μέλος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της AstraZeneca.

Ο Χιώτης επιστήμονας, εξήρε τη σημασία της ίδρυσης του Κέντρου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σημαντικό για την αποκάλυψη των μαγικών της μαστίχας». Κάνοντας δε μια ιστορική αναδρομή στη χρήση της μαστίχας από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι η μαστίχα βρίσκεται στην καθημερινότητα και στην Αγγλία, όπου εργάζεται, καθώς χρησιμοποιείται για τις παθήσεις που σχετίζονται με την κοιλιακή χώρα.

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αριθμεί περίπου 4.500 μέλη. Συνδέεται και συνεργάζεται στενά με τον ιδιωτικό τομέα και έχει καταφέρει να πραγματοποιεί, με όλο το group με το οποίο συνεργάζεται, πωλήσεις 35 εκατ. ευρώ. Έχει ιδρύσει την εταιρεία Mediterra η οποία είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μεταποιεί την πρώτη ύλη την οποία παράγει ο Συνεταιρισμός. Η μαστίχα έχει πολλές εφαρμογές σε τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά, ροφήματα, καλλυντικά, παρα-φαρμακευτικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥΣ

Ιδρυτικοί μέτοχοι του Κέντρου Έρευνας είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (36%), η εταιρεία  Mediterra (36%), η Iasis Parma (20%), η PharmaQ (4%) και η Pharmagnose (4%).                      

Όραμα των μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικό φορέα που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος, τελικά, θα λειτουργεί ως Γέφυρα Γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν, ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.

MASTIHA Art of Nature

Η σειρά συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντων στοματικής υγιεινής και προσωπικής φροντίδας MASTIHA Art of Nature προσφέρει τις μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου.

Συγκεκριμένα, έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος (όπως η λειτουργική δυσπεψία, το έλκος στομάχου και οι φλεγμονώδεις κολίτιδες). Επίσης με τη σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, ενώ παράλληλα αποτελεί και φυσικό αντιοξειδωτικό. Τέλος, η μαστίχα Χίου, συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει χαρακτηρίσει κι επίσημα τη μαστίχα Χίου ως Παραδοσιακό Φάρμακο φυτικής προέλευσης, με ενδείξεις για τη συμπτωματική θεραπεία δερματικών φλεγμονών καθώς και δυσπεπτικών προβλημάτων. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναγνωρίζει ότι η Μαστίχα Χίου συμβάλει σε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα με ευεργετική δράση στη στοματική υγιεινή.

Η σειρά MASTIHA Art of Nature περιλαμβάνει προϊόντα στις εξής τρεις κύριες κατηγορίες που έχει ευεργετική επίδραση η Μαστίχα: Γαστρεντερικό σύστημα, Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα Δέρματος.

  • Σημειώνεται ότι για την ενημέρωση των συνεργατών φαρμακοποιών, ο Όμιλος Χ.Α Παπαέλληνας, σε συνεργασία με την εταιρεία Medittera S.A., πραγματοποίησε στις 29 Ιουνίου 2022, ειδική παρουσίαση με θέμα «Mastiha the Greek Superfood: Η ολιστική πρόταση για την φυσική φροντίδα του πεπτικού & της στοματική υγείας».

Κύριοι ομιλητές ήταν οι γιατροί Δρ. Ιωάννης Γεωργιάδης, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, με Master Βιοστατιστικής και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και Δρ. Ανδρέας Καραμούζος, Διδάκτωρ Ορθοδοντικής, Α.Π.Θ., Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Χίου και Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος.

Η σειρά MASTIHA Art of Nature είναι διαθέσιμη στα καταστήματα Holland & Barrett και στα φαρμακεία Παγκύπρια.

  • Κέντρο Έρευνας Μαστίχας
  • Όμιλος Χ.Α.ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ
  • Mastiha Art of Nature
  • εγκαίνια