Economy
Φωνές για οικονομική εξόντωση μέσω κινητών καμερών χωρίς προειδοποίηση
Η ιδιωτική εταιρεία κρύβει τα οχήματά της και δεν ωθεί προς τη συμμόρφωση, αναφέρουν πολίτες
Φωνές για οικονομική εξόντωση μέσω κινητών καμερών χωρίς προειδοποίηση
Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από πλευράς Τροχαίας και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, για τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων πριν από το κάθε σημείο του οδικού δικτύου στο οποίο τοποθετείται κινητή κάμερα, δεν επαληθεύονται πάντοτε.

H ανάδοχος εταιρεία που τις χειρίζεται, συχνά πυκνά εκτίθεται στα μάτια των πολιτών για την αμέλειά της να τοποθετήσει την ενδεικτική πινακίδα στην άκρη του δρόμου, σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα με την κινητή κάμερα.

Εκτός και αν η ιδιωτική εταιρεία και κατ’ επέκταση η Τροχαία, δεν θεωρούν πως πρόκειται για αμέλεια, καλυπτόμενοι από την επεξήγηση που έδωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών πως η προειδοποιητική πινακίδα μπορεί να τοποθετηθεί σε απόσταση από 100 μέχρι 5.000 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκεται η κάμερα.

Σε κάθε κύριο δρόμο
Συμπεριλαμβανομένων και των σταθερών πινακίδων που προειδοποιούν τους οδηγούς για έλεγχο ταχύτητας και οι περισσότερες από τις οποίες έχουν εγκατασταθεί σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο, αστικής ή μη περιοχής, προγενέστερα της έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Ξαφνικά μπροστά τους
Με άλλα λόγια, αν υπάρχει τοποθετημένη σε ένα κεντρικό δρόμο, μια σταθερή πινακίδα με ένδειξη κάμερας και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων παρακάτω οι οδηγοί βρουν ξαφνικά μπροστά τους ένα άσπρο εμπορικό όχημα της Brink's Cyprus να παραμονεύει με ανοικτή την πίσω πόρτα, δεν θα θεωρηθεί πως δεν προειδοποιήθηκαν.

Η ανομοιομορφία
Παρατηρείται ωστόσο ανομοιομορφία στην πρακτική που ακολουθεί η ανάδοχος εταιρεία καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάλληλοι που χειρίζονται την κινητή κάμερα, τοποθέτησαν προειδοποιητικό σήμα σε περίοπτη θέση, στα εκατό, στα διακόσια, στα πεντακόσια μέτρα από το σημείο όπου στάθμευσαν. Κι ας υπήρχε στον ίδιο δρόμο, σταθερή προειδοποιητική πινακίδα για έλεγχο ταχύτητας.

Πού παραμονεύουν
Τα social media βομβαρδίζονται πολύ συχνά με διαμαρτυρίες χρηστών για τα σημεία στα οποία παραμονεύουν οι κινητές κάμερες. Πάνω σε πεζοδρόμια, σε στάσεις λεωφορείων, σε σημεία του δρόμου όπου υπάρχει αλτ, σε χώρους στάθμευσης, ακόμα και εντός άδειων οικοπέδων. Όταν τα πιο πάνω συνδυάζονται με την απουσία προειδοποιητικού σήματος, τα σχόλια πολιτών είναι ακόμα πιο αιχμηρά για τη μέθοδο που ακολουθείται ώστε να καταγγέλλονται τροχαία αδικήματα, αποδίδοντας πρόθεση οικονομικής εξόντωσής τους παρά ώθησης προς τη συμμόρφωση με σκοπό την πρόληψη οδικών συγκρούσεων.

Στη Γερμασόγεια
Μια από τις περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν με δυσφορία από πολίτες, από την οποία και το φωτογραφικό υλικό καταγράφηκε στην πολυσύχναστη οδό Κολωνακίου στη Γερμασόγεια, όπου υπήρχε σταθμευμένο όχημα της ιδιωτικής εταιρείας σε σημείο που δεν ήταν και το πιο ευδιάκριτο για τους διερχόμενους οδηγούς. Σε καμία από τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου δεν είχε τοποθετηθεί προειδοποιητικό σήμα για μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Υποχρέωση οδηγών
Βέβαια, ανεξάρτητα αν κρύβουν τις κινητές κάμερες ή όχι, αποτελεί υποχρέωση όλων των οδηγών η τήρηση του ορίου ταχύτητας, η μη παραβίαση του κόκκινου ή της υποχρεωτικής γραμμής στάσης και γενικότερα η συμμόρφωση με τους κανόνες που σώζουν ζωές. Η εισαγωγή του συστήματος φωτοεπισήμανσης εξυπηρετεί την αλλαγή οδηγικής συμπεριφοράς. Η πιο μικρή λεπτομέρεια ίσως αποσοβήσει έναν τραυματισμό, ένα θανατηφόρο.

  • κινητές κάμερες
  • τροχαία
  • πρόστιμα