Economy
Η απόφαση που δείχνει πως τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για όλους
Τί έχει αλλάξει για τις αιτήσεις από την 1η Απριλίου που επηρεάζει ιδιαίτερα υφιστάμενες πολυκατοικίες
Η απόφαση που δείχνει πως τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για όλους
Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στον επαγγελματικό κλάδο των ηλεκτρολόγων και εγκαταστατών φωτοβολταϊκών, η ενημέρωση που έτυχαν πως για όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις, από την 1η Απριλίου του 2023, απαιτείται η τοποθέτηση συστήματος τηλεχειρισμού (ripple control).

Κατόπιν απόφασης του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, με το σκεπτικό της ευστάθειας και της ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου, παύουν πλέον να υφίστανται εξαιρέσεις. Σε όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεξαρτήτως ισχύος, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, αποτελεί προϋπόθεση η εγκατάσταση τηλεχειρισμού.

Το ripple control δίνει την ευχέρεια στον Διαχειριστή να αποσυνδέει φωτοβολταϊκά συστήματα, είτε σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως την άνοιξη και το φθινόπωρο, είτε λόγω κάποιας έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος που συμπεριέλαβε όλες τις νέες αιτήσεις, από την 1η Απριλίου, στο σύστημα τηλεχειρισμού φορτίου είναι επειδή η μη ελεγχόμενη παραγωγή έπιασε ήδη το όριο ασφαλείας των 145 MW.

Δεν υπάρχει χώρος
Σε πρόσφατη συνάντηση τους με το Υπουργείο Ενέργειας, τον Διαχειριστή Διανομής, τη διοίκηση της ΑΗΚ και ιδιώτες ΑΠΕ, οι ηλεκτρολόγοι έθεσαν επί τάπητος την απουσία πρόνοιας στις υφιστάμενες οικοδομές για την εγκατάσταση ripple control. Το πρόβλημα καθίσταται οξύ στις πλείστες πολυκατοικίες, καθώς δεν υπάρχει χώρος στο δωμάτιο μετρητών για την προσθήκη τηλεχειρισμού, ούτε και τρόπος διασύνδεσής του με έκαστο διαμέρισμα.

Ένοικοι πολυκατοικιών
Κατά συνέπεια, ακόμα και αν κάποιος ένοικος πολυκατοικίας λάβει την άδεια των υπόλοιπων ιδιοκτητών, για να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στην ταράτσα για ιδία κατανάλωση, θα χρειαστεί και ένα πειστικό επιχείρημα για το πώς θα επιλύσει τα υπόλοιπα ζητήματα, για τα οποία θα χρειαστεί και επιπλέον κόστος.

Εισήγηση από υπουργείο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ενέργειας φέρεται να είχε χαρακτηρίσει αρχικά τον τηλεχειρισμό, ως πρακτικά μη εφαρμόσιμο για όλους. Είχε επίσης ζητήσει από τον Διαχειριστή Διανομής να μελετήσει ως εναλλακτικό σενάριο, τη εκ των προτέρων ρύθμιση του inverter -από τον εγκαταστάτη- σε χαμηλότερη παραγωγή για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μια εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή δια τον φόβο των παρεμβάσεων, όπως λέχθηκε.

Η δυνατότητα στο off
Παρόλα αυτά, το ripple control δίνει στον Διαχειριστή μόνο τη δυνατότητα off. Αποτελεί ως εκ τούτου ερώτημα, ποιος θα το γυρίζει σε on. Αναφορικά με την περικοπή παραγωγής, βάσει πλάνου που έχει κατατεθεί, αρχίζει από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στο τέλος της ουράς βρίσκονται οι μικροί οικιακοί καταναλωτές, όπως διευκρινίστηκε.

Μπορεί να αποθηκεύεται
Το θετικό, εάν κι εφόσον εγκατασταθούν συστήματα αποθήκευσης είναι πως η παραγωγή από φωτοβολταϊκά δεν θα πηγαίνει χαμένη, όταν μέσω τηλεχειρισμού θα διακόπτεται η διοχέτευσή της στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Η ΡΑΕΚ έχει ήδη αδειοδοτήσει μια εταιρεία για αποθήκευση ενέργειας, άλλες έξι κατέθεσαν αίτημα ενώ περισσότερες βρίσκονται σε αναμονή για εξαγγελία σχεδίου χορηγιών από το Υπουργείο Ενέργειας. Το ευρωπαϊκό κονδύλι που έχει εγκριθεί είναι στα 40 εκατομμύρια ευρώ, όμως το κυπριακό αίτημα αφορούσε το διπλάσιο ποσό.

  • φωτοβολταϊκά
  • Φωτοβολταϊκά συστήματα
  • φωτοβολταϊκά πάρκα
  • Διαχειριστής Συστήματος Διανομής
  • Υπουργείο Ενέργειας
  • ηλεκτρολόγοι