Hospitality & Tourism
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2023
Παρουσίαση επίσημου προγράμματος παραστάσεων
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2023
Τέσσερις παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» που συνδιοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Με τέσσερις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές, με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση και σπουδαίους συντελεστές, το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» σηκώνει αυλαία και φέτος, έτοιμο να προσφέρει στο κοινό έναν μήνα γεμάτο από εντυπωσιακές θεατρικές στιγμές.

Η φετινή διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

Οι παραγωγές της φετινής διοργάνωσης

Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης, Κώστας Σιλβέστρος, επιστρέφει στο Φεστιβάλ επτά χρόνια μετά τον Πλούτο, που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, και παρουσιάζει με ποιητική διάθεση μια επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας, Αντιγόνη, έχοντας στο πλευρό του μια εκλεκτή ομάδα καλλιτεχνών της σύγχρονης κυπριακής σκηνής. Η κυπριακή παραγωγή, η οποία αποτελεί την εναρκτήρια της φετινής διοργάνωσης, θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 10 Ιουλίου, στη συνέχεια στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 18 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 21 Ιουλίου.

Ακολουθεί η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική Στέφανου Κορκολή, με ένα εκλεκτό επιτελείο πρωταγωνιστών και τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Εκάβης. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, για δύο παραστάσεις, στις 14 και 15 Ιουλίου.

Ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθετεί τις Βάκχες του Ευριπίδη με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας. Ο μεγάλος δεξιοτέχνης του θεάτρου με την αδιασάλευτη - εδώ και δεκαετίες- διεθνή θεατρική παρουσία, παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγισή του στις Βάχκες. Η συνταρακτική ευριπίδεια τραγωδία, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 29 Ιουλίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 31 Ιουλίου.

Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ παρουσιάζοντας τον αριστουργηματικό Ιππόλυτο του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της διακεκριμένης σκηνοθέτριας και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνας Ευαγγελάτου. Με μια διανομή σημαντικών πρωταγωνιστών και συντελεστών, έναν δυνατό θίασο 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών επί σκηνής, η σκηνοθέτις διεισδύει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη και καταθέτει μια ακόμα ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 4 και 5 Αυγούστου. 

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει:
▫ SOLDOUT TICKETS
▫ Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια
▫ Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com
Τιμές εισιτηρίων: 
▫ €12 κανονικό
▫ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
▫ €35 ενιαίο (ανά άτομο για παρακολούθηση τεσσάρων παραστάσεων)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ | Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ & ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή 

▪ Δευτέρα, 10 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ (επίσημη έναρξη Φεστιβάλ)
▪ Τρίτη, 18 Ιουλίου │ Αρχαίο Ωδείο Πάφου
▪ Παρασκευή, 21 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 14 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο, 15 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

▪ Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ 
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή, 4 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Σάββατο, 5 Αυγούστου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Στόχος και επιθυμία των διοργανωτών, για ακόμα μία χρονιά, είναι η συνέχιση της ανοδικής και επιτυχούς πορείας που καταγράφει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», η διασφάλιση της καλλιτεχνικής ποιότητας του προγράμματος παραστάσεων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση και πρόσβαση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις, για την αναβάθμιση και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, καθώς και για τη συμβολή του Φεστιβάλ στον πολιτιστικό τουρισμό της χώρας μας.

Για συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, υποβλήθηκαν συνολικά 38 προτάσεις από θεατρικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες από 22 χώρες. Η επταμελής Επιτροπή Επιλογής, η οποία μελέτησε και αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στο Φεστιβάλ, διαμόρφωσε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα.

Επιτροπή Επιλογής

Την επταμελή Επιτροπή Επιλογής των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης αποτελούσαν ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού: Γεωργία Χόπλαρου, Μορφωτική Λειτουργός, Προεδρεύουσα της Επιτροπής, δύο εκπρόσωποι του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ): Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, Ακαδημαϊκός, Σκηνοθέτης, Γραμματέας Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ και Νίκος Θεοφάνους, Σκηνοθέτης (τηλεόρασης), Μέλος Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, ένας εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού: Άντρη Τομασίδου, Βοηθός Τουριστική Λειτουργός και τρία αριστίνδην μέλη: Έλενα Αγαθοκλέους, Σκηνοθέτις, Ηθοποιός, Έλενα Κατσούρη, Σκηνογράφος και Απόστολος Κουρουπάκης, Πολιτιστικός συντάκτης στην εφ. «Η Καθημερινή Κύπρου».

  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ 2023
  • πρόγραμμα
  • παραστάσεις
  • Υφυπουργείο Πολιτισμού
  • Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούρου Θεάτρου