Economy
Στρίμωξε την ΑΗΚ Διανομή αλλά δεν την τιμώρησε
ΡΑΕΚ: Η μεγαλύτερη καθυστέρηση με τους έξυπνους μετρητών προκλήθηκε εξ’ υπαιτιότητας της
Στρίμωξε την ΑΗΚ Διανομή αλλά δεν την τιμώρησε
Σε διαπιστώσεις που στριμώχνουν την ΑΗΚ Διανομή, κατέληξαν τα μέλη της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ, εξετάζοντας θέμα παράβασης πρόνοιας της προ πενταετίας ρυθμιστικής απόφασης για χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας των έξυπνων μετρητών.

Συγκεκριμένα, ότι δεν παρέλαβε 400.000 μετρητές και να εγκαταστήσει τουλάχιστον τις 171.429 ως όφειλε, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σημειώνει πως βάσει των εγγράφων και των στοιχείων που είχε ενώπιον της δεν έλαβε εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε διάφορες διαδικασίες.

Δεν έριξε πρόστιμο
Τονίζει δε πως με εξαίρεση ένα διάστημα ολίγων μηνών που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, η μεγαλύτερη καθυστέρηση προκλήθηκε εξ’ υπαιτιότητας της ΑΗΚ Διανομή. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να μην της επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, «λαμβανομένων υπόψη της φύσης, της σοβαρότητας, της διάρκειας της παράβασης και ειδικότερα του γεγονότος ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων μέτρησης δεν έχει ακόμα λήξει», όπως εξηγεί.

Ιανουάριο του 2027
Προειδοποιεί ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της ΑΗΚ Διανομή και θα επανέλθει με νέα έρευνα σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το τελικό ορόσημο ολοκλήρωσης του έργου. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί με ρυθμιστική απόφαση του 2018, για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των συστημάτων μέτρησης, λήγει τον Ιανουάριο του 2027.

Το 80% ως το 2025
Στηριζόμενη στις πρόνοιες οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου του 2019, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι με επιστολή της στις 30 Αυγούστου 2019, κάλεσε τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2025, τουλάχιστον το 80% των τελικών πελατών να εξοπλιστούν με έξυπνα συστήματα μέτρησης.

Υπέβαλε ενστάσεις
Με απαντητική επιστολή στις 6 του περασμένου Μαρτίου, η πλευρά της ΑΗΚ υπέβαλε τις ενστάσεις της, καθώς είχε ήδη λάβει προειδοποίηση για εκ πρώτης όψεως παράβαση στο θέμα των έξυπνων μετρητών. Η ανώτερη διοίκηση της ΡΑΕΚ σχολίασε τις ενστάσεις που έλαβε, ως ακολούθως:

«Δεν δίδεται εξήγηση»
«Ως προς τις αναφορές αναφορικά με τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, για την ετοιμασία των τεχνικών προδιαγραφών του έργου, κρίνεται ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ειδικότερα στον χρόνο έκδοσης του εν λόγω διαγωνισμού που έγινε μόλις τον Ιανουάριο 2019. Περαιτέρω δεν δίδεται καμιά εξήγηση γιατί χρειάστηκαν 7 μήνες για να αρχίσουν οι εργασίες της εν λόγω σύμβασης και άλλους επιπλέον 8 μήνες για να ολοκληρωθεί το κείμενο των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού  για την προμήθεια και εγκατάσταση των μετρητών.

Παράγοντας πανδημία
Ως προς τις αναφορές σχετικά με τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, κρίνεται ότι δεν μπορεί να αποδοθεί ολόκληρη η καθυστέρηση στην Covid-19, όταν σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κάτοχος της άδειας, διέρρευσε πέραν του ενός έτους από την ολοκλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών, μέχρι την ολοκλήρωση των εγγράφων για τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση των μετρητών και σχεδόν ενάμιση έτος για τη προκήρυξή του διαγωνισμού.

Το Γενικό Λογιστήριο
Σε σχέση με την αναφορά ότι η καθυστέρηση προέκυψε λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας του ποιοτικού ελέγχου των εγγράφων του διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, κρίνεται ότι δεν ευσταθεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καθυστέρησης προέκυψε λόγω της καθυστερημένης αποστολής των εγγράφων για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο που πραγματοποιήθηκε μόλις τον Μάιο του 2021, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση και κατακύρωση του διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με σκοπό την ετοιμασία των εν λόγω εγγράφων.

Περί των προσφυγών
Σχετικά με τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού με τίτλο “Advanced Metering Infrastructure Rollout (Supply of PLC Smart Meters, LTE Smart Meters, Ancillary Equipment, HES Software and Intergration with MDMS, programming of Smart Meters and Data Concentrators, testing, training and maintenance services)”, κρίνεται ότι η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί λόγω των αναφερόμενων ιεραρχικών προσφυγών και μετέπειτα λόγω ακυρωτικών αποφάσεων και του χρόνου που απαιτείται για επανεξέταση του διαγωνισμού, βρίσκεται εκτός της ευθύνης της ΑΗΚ και κρίνεται δικαιολογημένη».

  • ΑΗΚ
  • ΡΑΕΚ
  • ΑΗΚ Διανομή
  • έξυπνοι μετρητές