Retail
Κριτική Λετυμπιώτη σε βουλευτές και ΕΠΑ για μπλόκο στο e-kalathi
Παπαναστασίου: Ούτε οι υπεραγορές επιθυμούν διαφάνεια, παράδοξος ο ισχυρισμός περί καρτέλ
Κριτική Λετυμπιώτη σε βουλευτές και ΕΠΑ για μπλόκο στο e-kalathi
Κριτική στους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για στροφή 180 μοιρών την υστάτη, με πρόθεση να ακυρώσουν το ψηφιακό εργαλείο e-kalathi, εξαπέλυσε η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

«Στις 7 Μαρτίου, ο υπουργός Εμπορίου δέχθηκε έντονες παραινέσεις από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπως προχωρήσει με την υλοποίηση του εργαλείου e-kalathi και του λέχθηκε μάλιστα ότι έχει διορία 30 μέρες», είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Για να προσθέσει: «Σε 29 μέρες, ο υπουργός τροχοδρόμησε τάχιστα όλες τις διαδικασίες. Το νομοσχέδιο πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο, από δημόσιες διαβουλεύσεις, ήρθε στο υπουργικό, εγκρίθηκε και πήγε χθες (23/5) στην επιτροπή εμπορίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «πριν ένα μήνα, η επιτροπή ήθελε διακαώς αυτό το εργαλείο. Χθες ωστόσο, ακούσαμε τα ίδια μέλη της επιτροπής που πριν από ένα μήνα και πριν από τέσσερις μήνες ήταν υπέρμαχοι αυτού του εργαλείου, να θυμούνται τώρα ότι υπάρχουν ενστάσεις ως προς την ορθότητα του μέτρου. Ενός εργαλείου που δίνει περισσότερη διαφάνεια και στα χέρια του καθενός μας τη δυνατότητα να συγκρίνει τιμές σε 350 κωδικούς προϊόντων, αρχικά. Να βλέπουμε από πού είναι πιο φθηνά για να ψωνίσουμε τα είδη πρώτης ανάγκης».

Για να σχολιάσει επίσης και τη θέση που πήρε η ΕΠΑ, λέγοντας: «Ακούσαμε ότι μέσω αυτής της περισσότερης διαφάνειας ενδεχομένως να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας καρτέλ. Να ενημερώσουμε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, αν δεν το γνωρίζει, πως ήδη υπάρχει παρατηρητήριο τιμών και για τις τιμές καυσίμων. Άρα, ενδεχομένως η εισήγηση είναι να καταργηθεί και αυτό το παρατηρητήριο».

Έδωσε επίσης και το εξής παράδειγμα: «Όταν θέλω να κλείσω αεροπορικό εισιτήριο θα μπω σε ιστοσελίδα που συγκρίνει τιμές και θα διαλέξω το φθηνότερο. Δεν συνιστά τρόπο δημιουργίας καρτέλ. Μάλλον έχει λειτουργήσει θετικά ως προς τη μείωση των τιμών. Στην Ελλάδα, το e-katanalotis λόγω της επιτυχίας που είχε, ενέταξε κι άλλες υπηρεσίες όπως την ενέργεια, για τη σύγκριση των τιμών».

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σχολίασε επίσης για βουλευτές του ΔΗΣΥ: «Θυμήθηκαν την υστάτη να αμφισβητήσουν ένα εργαλείο που τροχοδρομήθηκε εδώ και μήνες, από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την υπουργό Νατάσα Πηλείδου. Ακούσαμε έκπληκτοι δημόσιες τοποθετήσεις ως προς την ορθότητά του, αλλά και ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη φιλοσοφία».

Σε σχέση με την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Εμπορίου, Γιώργου Παπαναστασίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Δεν μπορούμε να τον αδικήσουμε με τα όσα άκουσε στην επιτροπή. Κίνησε γη και ουρανό και ο υπουργός και οι τεχνοκράτες, πήγε Ελλάδα για να πάρουμε την εφαρμογή να γλιτώσουμε χρόνο και χθες είδε όσους τον προέτρεπαν για το νομοσχέδιο, να εκφράζουν διαφωνίες».

«Η διαφάνεια τους ενοχλεί»
Ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε δηλώσει πως το νομοσχέδιο «δημιουργεί πλαίσιο λειτουργίας διαφάνειας στις λιανικές τιμές καταναλωτικών αγαθών και αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί αρκετούς». Πέρα από τη δυσαρέσκειά του για στάση βουλευτών, είπε πως «ούτε οι υπεραγορές επιθυμούν να υπάρχει διαφάνεια» και πως «το θέμα της διαφάνειας ενοχλεί επειδή θα προκαλέσει επιπρόσθετο ανταγωνισμό και θα μετακυλήσει το κόστος στους χονδρέμπορους». Χαρακτήρισε δε παράδοξο τον ισχυρισμό της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για δημιουργία καρτέλ.

  • Λετυμπιώτης
  • Γιώργος Παπαναστασίου
  • e-kalathi
  • ΔΗΣΥ
  • ΑΚΕΛ
  • βουλευτές