Economy
Να εκσυγχρονιστεί η ΑΗΚ και να αναθεωρήσει πολιτικές
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ζήτησε τη βελτιστοποίηση των εργασιών του οργανισμού
Να εκσυγχρονιστεί η ΑΗΚ και να αναθεωρήσει πολιτικές
Κάλεσμα προς την ΑΗΚ να αναθεωρήσει πολιτικές και στόχους, βελτιστοποιώντας τις εργασίες και προχωρώντας στον εκσυγχρονισμό, απηύθυνε ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στο συνέδριο της συντεχνίας ΣΗΔΗΚΕΚ της ΠΕΟ.

«Για να ανταποκριθεί η ΑΗΚ στις προκλήσεις της εποχής, να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς προς την πράσινη μετάβαση, να ανταγωνιστεί επάξια τους ιδιώτες που θα ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πελάτες της, πρέπει να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και τη βελτιστοποίηση των εργασιών του οργανισμού, αναθεωρώντας στην πορεία πολιτικές, στόχους και όραμα», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται στο πλευρό της Αρχής Ηλεκτρισμού, παραθέτοντας και μια σειρά από τρόπους με τους οποίους το έπραξε, όπως ανέφερε. Συγκεκριμένα:

Υπέβαλε στη ΡΑΕΚ το πλάνο εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ, όπως αυτό εκπονήθηκε από την ΑΗΚ.

Στήριξε τα αιτήματα της ΑΗΚ για χρηματοδότηση εργασιών για αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του δικτύου ύψους €114 εκατομμυρίων, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και για κάλυψη από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του κόστους που θα επιβάρυνε τους καταναλωτές για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, ύψους €35 εκατομμυρίων.

Υποστήριξε το αίτημα της ΑΗΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δοθεί εξαίρεση για τη συνέχιση της λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στη Δεκέλεια. Ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ να υποβάλει στο Υπουργείο Ενέργειας ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του ίδιου σταθμού.


Προώθησε πλείστες από τις ζητούμενες θέσεις εργασίας, κυρίως για συγκεκριμένους τομείς όπου απαιτείται στελέχωση τάχιστα.


Εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο τη διενέργεια μελέτης, από εξωτερικούς συμβούλους, για τον καταρτισμό της στρατηγικής της ΑΗΚ για την ενεργειακή μετάβαση, με βάση τους σχεδιασμούς του κράτους.


Ο Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε σημαντικό το «να συνεχίσει η ΑΗΚ να επενδύει στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού της, το οποίο αποτελεί κλειδί για βελτίωση της παραγωγικότητας του οργανισμού, την ανάπτυξη πιο παραγωγικών και βέλτιστων διαδικασιών, προϊόντων και υπηρεσιών. Το προσωπικό της ΑΗΚ έχει διαχρονικά αποδείξει τη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία του, που ήταν καταλυτικές σε περιπτώσεις κρίσεων».

  • ΑΗΚ
  • Υπουργείο Ενέργειας
  • Γιώργος Παπαναστασίου