Health & Pharma
Ποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα προετοιμάζεται για κλιματικό σοκ
Η γαλλική κυβέρνηση χαράζει στρατηγική μέχρι και για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C
Ποια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα προετοιμάζεται για κλιματικό σοκ
Παρατεταμένη ξηρασία, λειψυδρία, καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και περισσότερο ορατές στα εδάφη της Γαλλίας.

Ασφαλώς και δεν αποτελεί εξαίρεση στον χάρτη της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Επαναχαράσσει ωστόσο τη στρατηγική της, προετοιμαζόμενη για όλα τα σενάρια.

Οι υπό εξέταση προτάσεις περιλαμβάνουν μέχρι και το ακραίο ενδεχόμενο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Αυτά, έχοντας πια ως δεδομένο ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες,  που καταρτίστηκε προ πεντεατίας, κρίνεται πλέον ως απελπιστικά ανεπαρκής.

Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς γραφειοκρατική, με πολλά κενά, χωρίς στρατηγικό όραμα, που τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Τώρα ορόσημο αποτελούν και οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, που θα μετατρέψουν τη γαλλική πρωτεύουσα σε «βιτρίνα» της αναπροσαρμογής.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Εδαφικής Συνοχής, Κριστόφ Μπεσί, εγκαινίασε από αυτή την Τρίτη έναν εθνικό διάλογο για τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής.

Πολίτες, ενώσεις και ιδρύματα καλούνται να συζητήσουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχει καταρτιστεί ένα νέο «εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη», ως μέρος νέου νόμου για την ενέργεια και το κλίμα.

Δεν αρκεί μια «στρατηγική μετριασμού», διακήρυξε ο Μπερσί, αλλά «η προετοιμασία για το χειρότερο».

«Βρισκόμαστε ήδη σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,7° βαθμούς Κελσίου» στη Γαλλία, τόνισε, και οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ «μας λένε ότι δεν βρισκόμαστε στη σωστή τροχιά».

«Στους 4 βαθμούς Κελσίου», υπογράμμισε, «τα δύο τρίτα των χιονοδρομικών κέντρων δεν θα έχουν χιόνι στις Άλπεις, η ξηρασία θα είναι πενταπλάσια και οι ημέρες με κύματα καύσωνα πολύ πιο έντονες».

Πηγή: ΟΤ.gr