Economy
Δεύτερη εταιρεία για χαλλούμι ΠΟΠ στα κατεχόμενα
Εκτινάχθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις των Τουρκοκυπρίων από το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής
Δεύτερη εταιρεία για χαλλούμι ΠΟΠ στα κατεχόμενα
Ακόμα μια εταιρεία παραγωγής χαλλουμιού από τα κατεχόμενα, η δεύτερη στη σειρά, βρίσκεται υπό έλεγχο για τη λήψη του πιστοποιητικού ΠΟΠ για το παραδοσιακό προϊόν, ανέφερε ο βοηθός γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Μουσταφά Έργκιουβεν.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι στα κατεχόμενα, ο Έργκιουβεν ανάφερε ότι εταιρεία Arden Gıda LTD (Τρόφιμα Aρντέν) βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου από τους υπαλλήλους του ελεγκτικού οργανισμού Bureau Veritas, με το οποίο είναι συμβεβλημένο και το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Σημείωσε, υπό μορφή υπενθύμισης, ότι μια άλλη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων η Gülgün Süt Mamülleri LTD ήταν η πρώτη τουρκοκυπριακή εταιρεία που έλαβε το πιστοποιητικό ΠΟΠ. Είπε ακόμα ότι ακόμα μερικές εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο υποβολής αιτήσεων για να αποκτήσουν την εν λόγων πιστοποίηση.

Για τις εξαγωγές
Ο Μουσταφά Έργκιουβεν ανάφερε επιπλέον ότι κατά το 2021 πραγματοποιήθηκαν από τα κατεχόμενα εξαγωγές χαλουμιού ύψους 37 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 262 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ελεύθερες περιοχές την ίδια χρονική περίοδο.

Επαφές με το ΚΕΒΕ
Το στέλεχος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου είπε επίσης ότι συναντήθηκαν προχθές για δεύτερη φορά με το ΚΕΒΕ, υπό την αιγίδα του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Όπως ανέφερε, υπάρχει βούληση για να γίνονται σε τακτική βάση αυτές οι συναντήσεις.

Υπερδιπλασιάστηκε
Ο Έργκιουβεν πρόσθεσε ότι καταγράφηκε αύξηση στο εμπόριο της Πράσινης Γραμμής. «Το 2021 πραγματοποιήσαμε πωλήσεις ύψους 6.123.000 ευρώ. Το ποσό των πωλήσεων αυξήθηκε στα 14,7 εκατομμύρια ευρώ το 2022», δήλωσε για το θέμα.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση του εμπορίου της Πράσινης Γραμμής και δήλωσε ότι στόχος τους, ως τουρκοκυπριακό επιμελητήριο είναι να η περαιτέρω αύξηση του εμπορίου. Προσθέτοντας ότι έχουν την ίδια στάση για το θέμα του εμπορίου, με τους ομολόγους τους, του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

  • χαλλούμι ΠΟΠ