Economy
Δεν αλλάζει φιλοσοφία το e-kalathi
Κωνσταντίνος Καραγιώργης: Παρέχει διαφάνεια, έχει αξία και επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσει
Δεν αλλάζει φιλοσοφία το e-kalathi
Από το φθινόπωρο και μέχρι τέλος του έτους προβλέπει τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου για το e-kalathi, o διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή θα προωθήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της σε νόμο. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την καταγραφή και παρακολούθηση τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων, με στόχο να καταστήσει δυνατή την εφαρμογή ενός ψηφιακού εργαλείου, το οποίο θα παρέχει στον καταναλωτή διαφάνεια τιμών, δυνατότητα σύγκρισης τιμών και άμεση πληροφόρηση για τη διαθεσιμότητα σημαντικών προϊόντων για το νοικοκυριό.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έγινε στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου μια πρώτη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου αναμένει πρόσκληση από τη Βουλή για συνέχιση της συζήτησης. Πρόσθεσε πως αν χρειάζονται οποιεσδήποτε διευκρινίσεις «μπορούμε να τις δώσουμε, είτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, είτε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση».

Εξήγησε πως η σημαντικότερη πρόνοια του νομοσχεδίου είναι ότι δημιουργεί την υποχρέωση στις επιχειρήσεις να αποστέλλουν τα δεδομένα τους καθημερινά, σημειώνοντας ότι θέματα «όπως οι κωδικοί των προϊόντων θα ρυθμιστούν κατά τη διάρκεια του κτισίματος». Επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το ότι θα συγκρίνονται όμοια και όχι ανόμοια προϊόντα», κάνοντας λόγο «για ένα εργαλείο που θα παρέχει διαφάνεια, έχει αξία και επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσει».

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης είπε επίσης στο ΚΥΠΕ πως «όταν πριν από δύο μήνες πήγαμε στη Βουλή στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας, επεξηγήσαμε επακριβώς την πρόθεση της κυβέρνησης και μας είπαν "πολύ καλά, προχωρήστε". Προχωρήσαμε, σε ενάμισι μήνα επιστρέψαμε το νομοθέτημα στη Βουλή, που ήταν χρόνος ρεκόρ και αναμένουμε από τη Βουλή να προχωρήσει με την κατ’ άρθρο συζήτηση και να το υιοθετήσει».

  • e-kalathi
  • Υπουργείο Εμπορίου
  • Βουλή